Kultura, sztuka » Kultura

Święto młodej sztuki nad Wisłą

Finał tegorocznej 16. edycji konkursu Artystyczna Podróż Hestii odbędzie się w Muzeum nad Wisłą - filii Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. Już 27 czerwca br., na otwartym dla szerokiej publiczności wernisażu zobaczymy prace wszystkich finalistów oraz poznamy laureatów konkursu.

Wernisaż wystawy prac tegorocznych finalistów konkursu Artystyczna Podróż Hestii oraz ogłoszenie nazwisk laureatów - to dwa główne punkty gali finałowej, która odbędzie się 27 czerwca br. o godz. 19.00 w Muzeum nad Wisłą -  filii Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. Mecenasem tego wyjątkowego w skali kraju i trwającego nieprzerwanie od 2002 roku projektu wsparcia młodych polskich twórców, jest Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeniowe ERGO Hestia SA, a organizatorem Fundacja Artystyczna Podróż Hestii.

Na konkursowej wystawie finałowej, trwającej w tym roku do 9 lipca, zobaczymy prace 26 młodych artystów tworzących w technice wideo, fotografii, rzeźby, malarstwa, grafiki i instalacji. Zaprezentowane zostaną w przestrzeni Muzeum nad Wisłą, które ERGO Hestia wspiera w ramach strategicznego partnerstwa. Będzie to druga wystawa w otwartym niedawno pawilonie na warszawskich bulwarach. Wydarzenie jest wyjątkową okazją, aby zapoznać się z tym, co nowego dzieje się w młodej polskiej sztuce.

- 26 finalistów to tyleż samo postaw twórczych, zróżnicowanych koncepcji i zamysłów na sztukę. Młodość ma to do siebie, że szykuje często niespodzianki, których – mówiąc szczerze – niecierpliwie oczekiwaliśmy. Ta niezwykła artystyczna różnorodność jest też w dużej mierze zasługą jurorów naszego konkursu - reprezentują oni przecież różne środowiska i pokolenia a przy wyborze najciekawszych prac patrzyli na sztukę z wielu perspektyw. Zachęcamy serdecznie do przyjrzenia się tej różnorodności także z własnego punktu widzenia i własnej perspektywy – mówi Magdalena Kąkolewska, prezes Fundacji Artystyczna Podróż Hestii.

Jury 16. edycji konkursu swoją decyzję podejmie po wysłuchaniu indywidualnych prezentacji każdego z 26 finalistów. Tegoroczny laureat nagrody głównej otrzyma możliwość odbycia podróży artystycznej do światowej stolicy sztuki nowoczesnej – Nowego Jorku. Laureat drugiej nagrody spędzi inspirujący miesiąc w Hiszpanii i uczestniczyć będzie w zajęciach na uczelni w Walencji. Program pobytu laureatów w obu miastach wypełnia praca twórcza, zwiedzanie galerii i muzeów oraz spotkania z artystami. Laureaci konkursu otrzymują możliwość wystaw porezydencyjnych w stołecznych galeriach, a prace wybranych finalistów cyklicznie pokazywane będą w warszawskim Pawilonie Sztuki ERGO Hestii.

Oprócz nagród związanych z wyjazdami rezydencyjnymi, co roku w konkursie przyznawana jest także nagroda specjalna, której fundatorem jest prezes Sopockiego Towarzystwa ERGO Hestia Piotr M. Śliwicki. To zlecenie na autorską interpretację raportu rocznego firmy. I tak - przy okazji 16. wystawy finałowej - goście i zwiedzający Muzeum nad Wisłą będą mieli okazję zobaczyć pracę zeszłorocznej laureatki nagrody specjalnej, Hanny Dyrcz. Artystka zaprezentuje projekt, będący efektem wielomiesięcznych twórczych poszukiwań, spotkań i rozmów przeprowadzonych z pracownikami ERGO Hestii.

Wystawa prac finalistów konkursu Artystyczna Podróż Hestii – jak co roku - jest szczególnym wydarzeniem na tegorocznej mapie kulturalnej stolicy. Wśród wydarzeń towarzyszących wystawie znajdą się również bezpłatne warsztaty edukacyjno-artystyczne dla najmłodszych i dorosłych, a także specjalne oprowadzania kuratorskie. Wszystko to stanowi wyjątkową okazję, by podejrzeć, w jakim kierunku podążają młodzi adepci sztuki, jakie tematy ich interesują i jak bardzo ich sposób widzenia świata może wpłynąć na perspektywę odbiorcy.

APH