Technologie » Internet

Symetria zaprojektowała serwis Orange.pl

30 lipca światło dzienne ujrzała nowa wersja serwisu www.orange.pl. Strona została zmodyfikowana zarówno pod kątem struktury, jak i samych funkcjonalności, a jej nowa odsłona to efekt współpracy Orange z agencją Symetria.

Zmiana projektu strony www.orange.pl to efekt długotrwałych  badań z użytkownikami i analiz, z których najistotniejszym elementem było opracowanie map podróży użytkowników (ang. customer journey maps). Eksperci Symetrii przeanalizowali główne procesy wykonywane przez przedstawicieli grup docelowych na stronie Orange. Pozwoliło to na zbadanie wszystkich miejsc styku z klientem oraz dało podstawy do wprowadzenia istotnych zmian w strukturze samego serwisu, który aktualnie ma być bardziej intuicyjny i dostosowany do potrzeb użytkowników.

„Naszym celem było przede wszystkim zapewnienie najlepszego user experience dla naszych użytkowników, przy jednoczesnym uwzględnieniu celów biznesowych stawianych przed stroną internetową” – mówi Filip Żok, Dyrektor Portali i Aplikacji w Orange. – „Na podstawie kilkuletniej współpracy wiedzieliśmy, że Symetria poradzi sobie z tym zadaniem” – dodaje Żok. Najistotniejsze zmiany w serwisie dotyczą architektury informacji i skupieniu się na intuicyjnym dotarciu do produktów i usług. Użytkownicy już w momencie dotarcia do strony głównej w szybki sposób mogą zidentyfikować obszar, który ich interesuje. Ścieżka nawigacji została zaprojektowana w pełni w oparciu o rzeczywiste potrzeby przedstawicieli grup docelowych Orange. Podczas badań eksperci Symetrii testowali procesy związane z zakupem nowej usługi, przedłużeniem umowy, dokupieniem usługi czy przejściem z karty na abonament. Wszystkie wnioski wykorzystano przy opracowywaniu nowej odsłony serwisu www.orange.pl.

Symetria