Technologie » Internet

Szkodliwe programy w Polsce - II kwartał 2010

Kaspersky Lab Polska prezentuje raport dotyczący aktywności szkodliwego oprogramowania na terenie Polski w II kwartale 2010. Analiza dokonana została przez Macieja Ziarka, analityka zagrożeń z Kaspersky Lab Polska, w oparciu o informacje dostarczone przez system Kaspersky Security Network (KSN).

Kaspersky Security Network (KSN) to innowacyjna technologia gromadzenia danych o zagrożeniach zaimplementowana w produktach firmy Kaspersky Lab przeznaczonych dla użytkowników indywidualnych.

Raport obejmuje zestawienie Top 10 (patrz Rys. 1 w galerii) najczęściej infekowanych polskich miast w okresie od kwietnia do czerwca 2010, aktywność szkodników w poszczególnych województwach oraz listę Top 20 oprogramowania najczęściej atakującego komputery polskich użytkowników.

Raport z pierwszego kwartału 2010 dostępny jest pod adresem http://www.viruslist.pl/analysis.html?newsid=601.

Mapa (patrz Rys. 2 w galerii) prezentuje poziom infekcji w poszczególnych województwach i została sporządzona w oparciu o poniższą legendę, gdzie dany kolor odpowiada procentowemu udziałowi województwa w infekcjach w skali kraju. W II kwartale na mapie Polski nie pojawił się kolor zielony, reprezentujący obszary o najmniejszej liczbie infekcji. Przybyło natomiast terenów o stopniu infekcji przekraczającym 9% (województwo wielkopolskie i łódzkie). W stosunku do I kwartału sytuacja znacząco polepszyła się w województwie mazowieckim (wcześniej odsetek zainfekowanych systemów wynosił tam 34,12%).

- poniżej 1,5% - kolor zielony
- między 1,51% a 5% - kolor żółty
- między 5,01% a 9% - kolor pomarańczowy
- między 9,01% a 20% - kolor czerwony
- powyżej 20% - kolor bordowy

Pełny raport można znaleźć w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://www.viruslist.pl/analysis.html?newsid=617.

Informację oraz raport można wykorzystać dowolnie, z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.