Firma » Biznes

Szkolenia inwestycją w przyszły dochód firmy.

Jak wiadomo głównym celem każdego szkolenia jest dostarczenie jego uczestnikom wiedzy oraz narzędzi pomocnych w kształceniu umiejętności oraz podnoszeniu kwalifikacji zawodowych. Krótko mówiąc szkolenie = rozwój, w szerokim tego słowa znaczeniu.
  1.

Przedsiębiorcy zastanawiają się nad tym czy inwestycje w kształcenie kadry pracowniczej w dobie trwającego kryzysu mają w ogóle sens. Wielu z nich uważa, iż praktyczna wiedza zdobyta w toku wcześniejszej pracy zawodowej jest najlepszym nauczycielem i co najważniejsze nie wymaga dodatkowych nakładów finansowych. Taki sposób myślenia jest błędny, a cięcie kosztów w sferze rozwoju pracowników jest tak naprawdę pozorną oszczędnością.

Należy pamiętać o tym, że rozwój własny oraz rozwój kompetencji pracowników jest istotną inwestycją w przyszły dochód firmy. Dlatego też bardzo ważne jest to by szkolenia zostały odpowiednio dopasowane, do rzeczywistych potrzeb pracowników.

2.

Blue Idea