Technologie » Komputery

Sztuczna inteligencja w świecie zabezpieczeń

Kaspersky Lab informuje o opublikowaniu nowego artykułu pt. „Sztuczna inteligencja w świecie bezpieczeństwa IT” autorstwa Olega Zajcewa, głównego eksperta technologicznego z Kaspersky Lab. Autor tłumaczy, jak sztuczna inteligencja może pomóc w zwalczaniu zagrożeń internetowych.

Głównym zadaniem stojącym przed naukowcami zajmującymi się sztuczną inteligencją jest stworzenie autonomicznego urządzenia opartego na sztucznej inteligencji, które potrafi uczyć się, podejmować inteligentne decyzje oraz modyfikować swoje zachowanie w zależności od bodźców zewnętrznych.

Sztuczna inteligencja zazwyczaj opiera się na wiedzy i doświadczeniu człowieka dostarczanych w formie wzorców zachowania, reguł lub algorytmów, dlatego nie jest w stanie efektywnie sprostać wyzwaniom współczesnej wirusologii komputerowej.

Cyber Helper to system sztucznej inteligencji stworzony przez Olega Zajcewa z Kaspersky Lab w 2009 roku, mający na celu zautomatyzowanie procesu zwalczania szkodliwego oprogramowania. System ten składa się z autonomicznych modułów, które wymieniają między sobą dane. Większość z nich stosuje sztuczną inteligencję i logikę rozmytą, jak również niezależnie definiuje swoje zachowanie podczas wykonywania różnych zadań.

Nadrzędnym założeniem podczas prac nad rozwojem Cyber Helpera było stworzenie systemu zdolnego do samodzielnego uczenia się, który potrafi przeprowadzać niezależne badania, jak również gromadzić wiedzę i doświadczenie. System, który powstał, nie tylko uczy się na podstawie swojej wiedzy i wyników własnej analizy obiektu, ale również okresowo znajduje błędy w pracy analityków. W przypadku wykrycia błędu Cyber Helper może przerwać proces analizy i podejmowania decyzji i wysłać ekspertowi ostrzeżenie, zanim zablokuje szkodliwe dla systemu skrypty wysyłane do użytkownika. Najprostszym przykładem takiego błędu jest zastąpienie przez szkodliwy program ważnego składnika systemu. Z jednej strony może to pozwolić na zneutralizowanie szkodliwego oprogramowania, z drugiej natomiast może spowodować nieodwracalne uszkodzenie systemu.

„Współczesne szkodliwe programy działają i rozprzestrzeniają się w niezwykle szybkim tempie. Natychmiastowa reakcja na tego typu oprogramowanie wymaga inteligentnego przetwarzania dużej ilości niestandardowych danych” – powiedział Oleg Zajcew, twórca Cyber Helpera oraz główny ekspert technologiczny w Kaspersky Lab. „Sztuczna inteligencja idealnie nadaje się do tego zadania, ponieważ potrafi przetwarzać dane o wiele szybciej niż człowiek. Cyber Helper to efekt jednej z niewielu udanych prób przybliżenia się do celu, jakim jest stworzenie autonomicznej sztucznej inteligencji. Jego główną zaletą jest to, że jako inteligentny twór jest zdolny do samodzielnego uczenia się i niezależnego definiowania swoich działań.

Pełny artykuł jest dostępny w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://www.viruslist.pl/analysis.html?newsid=634.

Informację oraz artykuł można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.