Rozrywka » Rozrywka

Sztuka miksologii według Grey Goose

Sztuka miksologii według Grey Goose
Zobacz więcej zdjęć »
Umiejętne przygotowywanie drinków jest prawdziwą sztuką. Jednym z trunków, który idealnie nadaje się do przygotowywania wyśmienitych drinków jest wódka Grey Goose.

Słowem wstępu…
Miksologia, czyli nauka o napojach mieszanych dzieli napoje na zimne i gorące, oraz na alkoholowe i bezalkoholowe. Koktajle przyrządzane na bazie alkoholi są z pewnością najtrudniejsze w przygotowaniu. Nie każdy trunek można bowiem dowolnie mieszać z innymi składnikami. Najpopularniejszym trunkiem, wykorzystywanym podczas przygotowywania koktajli jest wódka. Najpowszechniejsze i najprostsze są oczywiście drinki powstające z połączenia wódki i napojów bezalkoholowych. Prawdziwą sztuką jest łączenie wódki z innymi alkoholami, doprawianie ich napojami bezalkoholowymi, a następnie efektowne dekorowanie.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Miksowanie
Bardzo ważną zasadą przygotowywania drinków, jest ścisłe przestrzeganie receptury. Nawet niewielkie odstępstwo może całkowicie zmienić charakter napoju. Kolejna sprawa to miksowanie. Należy pamiętać, że czynność ta nie jest mechanicznym mieszaniem, lecz sztuką prawidłowego łączenia składników w harmonijną całość, według ściśle określonych reguł. Wyróżniamy kilka metod miksowania, takich jak np. metoda nalewania (nalewanie składników bezpośrednio na lód umieszczony w szklance), metoda mieszania bezpośrednio w szkle (mieszanie wcześniej oziębionych składników z lodem lub bez), czy metoda mieszania w szklanicy barmańskiej (mieszanie składników łyżką barmańską w celu maksymalnego schłodzenia koktajlu, następnie przelanie do szkła bez lodu). Wszelkie składniki używane do drinków, a szczególnie woda, soki i napoje bezalkoholowe powinny być zmrożone lub schłodzone.

Dekorowanie
Kiedy składniki zostaną już zmieszane, warto postarać się o odpowiednią dekorację, by koktajl zachwycał również swoim wyglądem. Drinki najczęściej dekoruje się skórką cytrynową lub pomarańczową, które dzięki zawartości olejków eterycznych dodatkowo wzbogacają koktajl o świeży, charakterystyczny aromat. Do dekoracji używane są także cząsteczki owoców, oliwki, wisienki koktajlowe czy gałązki mięty. Ozdabiając koktajle pamiętać trzeba o tym, by używać tylko takich elementów, które smakowo i optycznie pasują  do danego napoju. Wskazany jest minimalizm, nie warto przesadzać z ilością elementów dekoracyjnych.

Alkohol - tajemnica najlepiej smakujących drinków

Najważniejszym składnikiem dobrego drinka jest właściwie dobrany, najlepiej markowy alkohol. Wódka Grey Goose, uznana przez amerykański The Beverage Institure za Najlepiej Smakującą Wódkę na Świecie, jest trunkiem, na bazie którego powstało mnóstwo przepisów na wyśmienite drinki. Subtelność i delikatność Grey Goose nadaje drinkom niezwykłej lekkości i finezji. Wyjątkowe koktajle na bazie Grey Goose są znane i cenione na całym świecie. Towarzyszyły hollywoodzkim gwiazdom na bankietach poprzedzających uroczystość wręczenia Oskarów, a także podczas festiwalu filmowego w Cannes.

Sprawdzone receptury
Golden Goose
 Ten gustowny drink to efekt perfekcyjnego połączenia wódki Grey Goose, syropu cynamonowego, soku cytrynowego oraz piwa imbirowego. Dla podkreślenia szyku drink został udekorowany złotą posypką cukierniczą.

40 ml wódki Grey Goose
15 ml syropu cynamonowego
20 ml świeżego soku z cytryny
Piwo imbirowe (ginger) – do dopełnienia

Wymieszaj w shakerze wódkę, syrop cynamonowy i sok z cytryny a następnie przelej do wysokiej szklanki. Dodaj 2-3 kostki lodu a na koniec dopełnij piwem imbirowym. Dla podkreślenia hollywoodzkiego szyku koktajlu udekoruj go złotą posypką cukierniczą.

La Palme de Cannes
La Palme de Cannes to owocowa kompozycja, której sekretem jest najdroższa przyprawa świata - szafran. Podawany w zimnej szklance, zdobionej jadalnym kwiatkiem, będzie rozpieszczał podniebienia najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:
65 ml wódki Grey Goose
30 ml syropu z szafranu
30 ml musu truskawkowego
30 ml musu z marakui
Jadalny kwiatek

Grey Goose Lemon
Powstaje on na bazie wódki Grey Goose Le Citron w połączeniu
z syropem waniliowym oraz sokiem cytrynowym. Finezyjna dekoracja stworzona ze spiralek wykonanych ze skórki limonki oraz cytryny nadaje mu elegancji i zmysłowości. Dodatkowo brzegi kieliszka można ozdobić cukrem waniliowym.

40 ml Grey Goose Le Citron
10 ml syropu waniliowego
10 ml soku cytrynowego
cukier wanilinowy

Wymieszaj w shakerze wszystkie składniki i przelej do kieliszka koktajlowego. Kieliszek udekoruj plasterkiem cytryny, i spiralkami zrobionymi ze skórek limonki i cytryny. Śnieżny efekt osiągniesz dekorując brzegi cukrem wanilinowym.

Dlaczego Grey Goose jest Najlepiej Smakującą Wódką na Świecie?
Grey Goose, luksusowa i ceniona na całym świecie wódka, tworzona jest w jednym celu – by być najlepiej smakującą wódką na świecie. Pochodzi z malowniczego rejonu Cognac we Francji, słynącego z najlepszych ekspertów zajmujących się destylacją alkoholi. Grey Goose czerpie to, co najlepsze z bogatej historii regionu, który znany jest z produkcji najwyższej klasy luksusowego jedzenia, win i innych alkoholi. W tradycji regionu Cognac to mistrz produkcji - mâitre de chai nadzoruje proces jej powstawania i zapewnia najwyższą jakość każdego etapu produkcji i finalnego produktu. Do produkcji Grey Goose wykorzystuje się wyłącznie najlepszą francuską pszenicę, tę samą, której używa  się do produkcji pysznych, regionalnych wypieków, a pięciostopniowy proces destylacji zapewnia wyjątkowy i niepowtarzalny smak trunku. Następnie, czysta woda mineralna, przefiltrowana przez tamtejsze wapienie, jest mieszana z destylatem. W momencie kiedy alkohol osiągnie swój optymalny smak, mistrz produkcji - mâitre de chai jest usatysfakcjonowany. Grey Goose to wytworny alkohol o gładkim i subtelnym smaku, który dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych.

Wyłącznym dystrybutorem w Polsce wódek Grey Goose, Grey Goose L’Orange i Grey Goose Le Citron jest Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.

Kontakt prasowy:
Beata Grzybek, Magdalena Knefel Pegasus Public Relations, ul. Zgrupowania „Żmija” 12, 01-875 Warszawa, tel. (22) 877 22 18, e-mail b.grzybek@pegasus.pl, m.knefel@pegasus.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Pegasus PR
http://www.pegasus.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »