Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Sztuka wyboru ryb – SuperFish radzi, jak cieszyć się ich doskonałą jakością

Sztuka wyboru ryb – SuperFish radzi, jak cieszyć się ich doskonałą jakością
Zobacz więcej zdjęć »
Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego przed sklepową półką spędzamy dłuższą chwilę, aby przeanalizować skład produktu. SuperFish przygotowało miniporadnik na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze ryb świeżych oraz wędzonych.

Istnieje kilka prostych sposobów, aby po zakupach być pewnym, że dokonaliśmy dobrego wyboru i w domu przygotujemy świeży, zdrowy i pyszny posiłek z rybą w roli głównej.

Jak rozpoznać czy ryba jest świeża?

Podczas zakupów powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kilka podstawowych aspektów, takich jak: zapach, kolor oraz struktura mięsa. Jeśli mamy taką możliwość w pierwszej kolejności możemy ją powąchać. Świeże ryby nie mają prawie zapachu, w innym przypadku możemy założyć, że ryba nie jest najwyższej jakości. Aspektem, który również zadziała na korzyść wybranej przez nas ryby jest struktura jej mięsa. Powinno ono być jędrne
i sprężyste. Jeśli mamy taką możliwość, świeżość mięsa możemy sprawdzić po prostu delikatnie je naciskając, kiedy zostanie w nim wgłębienie nie powinniśmy go wybierać. W przypadku ryb wędzonych warto zwracać szczególną uwagę m.in. na jej stopień przetworzenia. Poszukujmy ryb, które są bez konserwantów, sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku.

Ryba z dobrych wód  

Większość z nas już nie tylko czyta etykiety, ale także sprawdza skąd pochodzą składniki wybranego przez nas produktu. Sposób, a także miejsce połowu są szczególnie ważne
w momencie podjęcia decyzji, kiedy stoimy przed sklepową półką. Pochodzenie ryb wskazuje klientom, czy została ona złowiona na wolności czy pochodzi na przykład
z ekologicznej hodowli tak jak łosoś wędzony Bio - unikatowy produkt SuperFish. Warto również zwrócić szczególną uwagę na obszar połowu ryb, w których wchodzą wybierane przez nas produkty. Poradnik „Dobra ryba" przygotowany przez GreenPeace radzi, aby były one łowione lokalnie np. w Bałtyku. Stąd właśnie pochodzi dorsz, który SuperFish przygotował w tradycyjnym greckim sosie. Ryba złowiona w lokalnych wodach jest znacznie świeższa, gdy trafia na nasz talerz, a do tego wspieramy lokalne rybołówstwo.

Kilka słów o rybach SuperFish

  • Dostawcy ryb dla marki SuperFish prowadzą połowy oraz hodowle zgodne z normami określonymi poprzez certyfikaty takie jak MSC, ASC czy „Dolpfin Safe";
  • Celem marki jest nieużywanie do produkcji zagrożonych gatunków ryb widniejących na listach WWF czy GreenPeace;
  • Propozycje od SuperFish nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników ani wzmacniaczy smaku;
  • Fabryki SuperFish zużywają mniej wody i elektryczności;
  • Opakowania SuperFish są przyjazne dla środowiska, które mogą zostać poddane procesowi recyklingu.

Informacje o produktach:

  • SuperFish dorsz bałtycki
  • SuperFish filet z dorsza
  • SuperFish filet z łososia
  • SuperFish łosoś wędzony plastry
  • SuperFish łosoś wędzony FIT
  • SuperFish łosoś wędzony BIO
  • SuperFish łososiowy pstrąg plastry
  • SuperFish dorsz po grecku

Więcej informacji o marce na:





Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

HKStrategiesPL

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Dziś:
KONFERENCJA ANTYDOPINGOWA WARSZAWA
Magdalena Witkiewicz i Alek Rogoziński z wizytą w Empik Bonarka, 23.06, godz. 16:00
prezent dla Taty - warsztaty
Za 1 dzień:
4Dreamers w Empik Bonarka - 24.06, godz. 15:30
Za 4 dni:
KONFERENCJA ANTYDOPINGOWA WARSZAWA
dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »