Firma » Biznes

Tani pieniądz z Unii na wyciągnięcie ręki

Uproszczona procedura, ułatwiony dostęp do niedrogich źródeł finansowania, możliwość uzyskania pożyczki przy krótkim okresie prowadzenia działalności gospodarczej oraz elastyczne formy zabezpieczenia spłaty pożyczki. To tylko niektóre zalety niebankowego finansowania działalności gospodarczej.

Takich pożyczek udziela Ostrowskie Centrum Wspierania Przedsiębiorczości.

- Taką pożyczkę dostać łatwiej niż w banku, łagodniejsze są też kryteria oceny zdolności do jej spłaty - mówi  Prezes OCWP Paulina Starzyńska. Najważniejszą dla przedsiębiorcy zaletą jest też niskie oprocentowanie. Zdaniem Pauliny Starzyńskiej takie formy Wspierania działalności będą coraz mocniej przeważać nad dominującymi dotąd w unijnej polityce dotacjami. - Tu chodzi o to, by również instytucje otoczenia biznesu nauczyły się zarabiać na siebie - dodaje pani Prezes. Warto też wspomnieć o większe skuteczności.

Środki Funduszu Pożyczkowego przeznaczone są na wsparcie projektów inwestycyjnych i bieżącej działalności operacyjnej podmiotów gospodarczych, z powiatu ostrowskiego. Przedsiębiorcy, których siedziba lub filie znajdują się poza wskazanym wyżej regionem, mogą ubiegać się o pomoc ze strony Funduszu, o ile przedstawiony przez nie projekt, realizowany będzie tutaj.

Przedsiębiorcy mogą ubiegać się o pożyczkę na rozwój działalności z przeznaczeniem jej na pokrycie części wydatków inwestycyjnych lub uzupełnienie środków obrotowych przedsiębiorcy, zgodnie z złożonym przez Pożyczkobiorcę i zaakceptowanym przez Komisję Pożyczkową wnioskiem pożyczkowym.

Ostrowski Funduszu Pożyczkowy dla mikro i małych przedsiębiorstw wypełnia „niszę" rynkową w zakresie pożyczek na preferencyjnych zasadach dla mieszkańców powiatu ostrowskiego oraz powiatów ościennych. Poprzez stworzenie Funduszu Pożyczkowego, OCWP promuje przedsiębiorczość na lokalnym rynku.

Nowatorskie jest też podejście do kontaktów z klientem. Potencjalny beneficjent całą wstępną procedurę może załatwić online poprzez stronę internetową www.pozyczki.ocwp.org.pl.

Ostrowskie Centrum Wspierania Przedsiębiorczości