Dom » Nieruchomość

TDJ Estate rozpoczyna rozbiórkę biurowca byłej DOKP

Na początku grudnia rozpoczną się prace rozbiórkowe przy gmachu byłej DOKP, należącym dziś do TDJ Estate. W pierwszej kolejności rozebrane zostaną niższe budynki zlokalizowane przy ulicy Olimpijskiej.

Prace związane z wyburzeniem biurowca głównego zaplanowano na przełom pierwszego i drugiego kwartału 2015 roku.

TDJ Estate, spółka z grupy TDJ S.A., wieżowiec DOKP zakupiła od PKP w ubiegłym roku i otrzymała pozwolenie na jego rozbiórkę. Zlokalizowany w reprezentacyjnej przestrzeni przy samym katowickim Spodku budynek powstał w latach siedemdziesiątych i stał się nieodłącznym elementem centrum miasta.

Rozbiórka wieżowca rozpocznie się w pierwszej połowie grudnia. W pierwszej kolejności rozebrane zostaną niższe obiekty usytuowane od strony wschodniej, od ulicy Olimpijskiej. Następnie przeprowadzone zostaną badania geologiczne na potrzeby nowej inwestycji. Rozbiórkę budynku głównego inwestor planuje rozpocząć na przełomie pierwszego i drugiego kwartału 2015 roku.

– Prace przy wyburzaniu wieżowca będą się odbywały w sposób tradycyjny. Dołożymy wszelkich starań, by były one możliwie najmniej uciążliwe dla mieszkańców i najbliższego otoczenia – mówi Maciej Wójcik, Prezes Zarządu TDJ Estate – Choć pozwolenie na rozbiórkę budynku otrzymaliśmy zaraz po jego zakupie, działania z nią związane przełożyliśmy ze względu na ważne wydarzenia w mieście, w tym m.in. odbywające się w części w Spodku Mistrzostwa Świata w Siatkówce.

W miejsce wieżowca powstanie reprezentacyjny kompleks biurowo-usługowy. Prace nad projektem architektonicznym tego kompleksu odbywają się wspólnie z bytomską pracownią Medusa Group.

– Przygotowanie koncepcji architektonicznej powierzyliśmy pracowni projektowej Medusa Group z Bytomia ze względu na jej wieloletnie doświadczenie w realizacji projektów biurowych. Nie bez znaczenia jest również fakt, że to firma ze Śląska, co ma dla nas, jako dla inwestora mocno z nim związanego, szczególną wartość – dodaje Maciej Wójcik.

TDJ Estate jest jedną ze spółek Grupy TDJ S.A., prywatnej firmy inwestycyjnej, która od ponad 30 lat prowadzi działalność w wielu sektorach gospodarki.

ImagoPR