Technologie » Telekomunikacja

Telekomunikacja Polska podpisała umowę o współpracy z CANAL+

Wczoraj TP zawarła z firmą CANAL+ Cyfrowy, operatorem platformy cyfrowej CYFRA+, umowę o współpracy, na podstawie której TP uzyska możliwość dostarczania klientom programów telewizyjnych drogą satelitarną w oparciu o infrastrukturę techniczną CANAL+ Cyfrowy.

Umożliwi to odbiór programów telewizyjnych oferowanych przez operatora w ramach usługi triple play (usługi telefoniczne, szerokopasmowy dostęp do Internetu, telewizja) poprzez transmisję satelitarną na terenach, gdzie ze względów technicznych lub ekonomicznych możliwość świadczenia tej usługi przy użyciu infrastruktury kablowej jest ograniczona. Poza ofertą telewizyjną dostępną w ramach usługi triple play klienci uzyskają dostęp do pakietów programów telewizyjnych CYFRY+.

Klienci TP pragnący skorzystać z nowej oferty otrzymają hybrydowe dekodery umożliwiające odbiór programów i usług telewizyjnych poprzez satelitę, a jednocześnie pozwalające na dostęp do internetu np. w technologii CDMA czy WiMAX.

Uruchomienie usługi planowane jest w drugiej połowie 2008 roku.

Wdrożenie tej oferty jest elementem realizacji strategii TP na lata 2008-2010, ogłoszonej w lipcu 2007, która zakłada rozwój usług konwergentnych, m.in. poprzez ofertę telewizyjną. Umowa z CYFRĄ+ pozwala na rozszerzenie świadczenia nowych usług TP bez względu na technologię dostępu do klienta.

Zgodnie z umową CYFRA+ poza telewizją satelitarną zaoferuje swoim klientom również usługi TP S.A.: szerokopasmowy dostęp do Internetu i usługi telefoniczne.

Na mocy umowy strony mają wynegocjować szczegółowe warunki współpracy do 31 marca 2008 r.

sp