Firma » Praca

Top 5 CV i listów motywacyjnych

Każdy kto szuka pracy wie, że niezbędnym dokumentem jaki musi posiadać jest CV oraz list motywacyjnym. Curriculum vitae, a w skrócie CV to inaczej nasz życiorys, czyli zbiór informacji o nas samych, wykształceniu, doświadczeniu zawodowym, preferencjach osobistych, zainteresowaniach.

Często bywa że ludzie mylą CV z listem motywacyjnym, a należy zaznaczyć że to dwa odrębne dokumenty. Mianowicie list motywacyjny ma inną formę i stanowi  jedynie uzupełnienie twojego życiorysu. Aby ułatwić Ci stworzenie tych niezbędnych dokumentów aplikacyjnych do pracy, na portalu kluczdokariery.pl znajdują się gotowe wzory i szablony tych dokumentów.

Mimo wielu zawodów najbardziej popularnymi, do których ludzie poszukują CV i listów motywacyjnych jest zawód budowlańca, fryzjera, kasjera, kierowcy oraz wszystkie zawody pochodzące od nauk humanistycznych. Dzieje się tak z bardzo wielu powodów.

1. Budowlaniec

Przykładem może być zawód budowlańca obecnie w Polsce jest bardzo wziętym zawodem choćby ze względu na obecne prace związane między innymi z Euro 2012 i wieloma inwestycjami do który potrzebni są dobrze wykształceni w tej dziedzinie pracownicy.

2. Fryzjer

Następnie jeżeli chodzi o zawód fryzjera to zapotrzebowanie na ludzi o tym wykształceniu jest równie duże co na budowlańca . Kto dziś nie chce wyglądać ładnie i nosić modnej zgodnej z trendami mody fryzury, coraz więcej ludzi dba o swój wizerunek zewnętrzny, dzięki temu fryzjerzy mają pełne ręce roboty. Jeżeli chcesz znaleźć pracę właśnie w tym zawodzie to oprócz skończonej szkoły musisz posiadać dobre CV i list motywacyjny.

3. Kasjer

Praca w sklepie na stanowisku kasjera nie wymaga większych umiejętności i każdy ją może wykonywać. Otóż Ci co tak myślą są w dużym błędzie, kasjer to wbrew pozorom bardzo odpowiedzialna praca, która wymaga by osoba starająca się o to stanowisko miała odpowiednie kwalifikacje, dlatego też ważne jest posiadanie zwięzłego i merytorycznie dobrego CV.

4. Kierowca

Bardzo popularnym mimo wielu niedogodności z nim związanych jest zawód kierowcy. Ciągła praca po za domem,  rozłąka z rodziną, zmęczenie oraz zmaganie się z wieloma przeszkodami na drodze, a mimo to wiele osób szuka pracy właśnie w tej profesji, dlatego też na stronie internetowej kluczdokariery.pl z pośród wielu innych  znajduje się wzór CV i listu motywacyjnego właśnie dla kierowców.
5. Humanista
    Nauki humanistyczne to z nich wywodzą się takie zawody jak politolog, socjolog, dziennikarz i wiele innych należących do tej dziedziny. Zapotrzebowanie na CV i listy motywacyjne w tych profesjach jest bardzo duże choćby ze względu na ilość absolwentów rocznie kończących uczelnie humanistyczne. By znaleźć dobrą pracę i przebić się przez naprawdę dużą konkurencję w tej dziedzinie, należy nie tylko mieć ukończone studia, ale również odpowiednio zaprezentowane umiejętności i doświadczenie w życiorysie i liście motywacyjnym.

Jeżeli właśnie poszukujesz pracy w wyżej wymienionych zawodach lub innych  i potrzebujesz odpowiednich dokumentów aplikacyjnych to wejdź tutaj, bo doskonałe CV i odpowiednio napisany list motywacyjny to klucz do kariery.

blackppp