Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

TOPEX dla młodzieży

Największy polski producent narzędzi ręcznych, firma Topex udzieliła wsparcia zawodom sportowym zorganizowanym przez Towarzystwo Kultury Fizycznej Budowlani. Impreza, w której udział wzięli uczniowie budowlanych szkół średnich, pokazała ich wysoki poziom sprawności fizycznej.

Ogólnopolskie zawody sportowe stanowiły część obchodzonego w tym roku 60-lecia Ruchu Sportowego Budowlani. W ostatni weekend maja, młodzi adepci sztuki budowlanej z całego kraju mieli okazję zmierzyć się w meczach piłki nożnej, siatkowej i koszykowej, a także w biegu przełajowym, tenisie stołowym, pływaniu, szachach oraz innych konkurencjach. Zawody odbyły się w Busku-Zdroju oraz w Sitkówce-Nowinach, miejscowościach położonych w kluczowym dla polskiej branży budowlanej rejonie, jakim jest Białe Zagłębie.

Nasz region to bardzo ważny punkt na mapie polskiej branży budowlanej. Dzięki swoim zasobom, województwo Świętokrzyskie ma szansę na ciągły rozwój w nadchodzących latach - zapewnia  Krzysztof Lewicki, prezes TKF Budowlani - Organizowane przez nas zawody przyczyniają się do promocji naszego regionu wśród uczniów najlepszych szkół budowlanych w Polsce. Być może, Ci zdolni młodzi ludzie w niedalekiej przyszłości zwiążą się z Białym Zagłębiem, co z pewnością stanie się z korzyścią dla obydwu stron.

Do zawodów zakwalifikowały się 33 szkoły, które wystawiły łącznie 991 zawodników. W ogólnej klasyfikacji najwięcej punktów uzyskał Zespół Szkół Budowlanych z Biłgoraja, który tym samym został zwycięzcą całych zawodów. Na kolejnych pozycjach uplasowały się kolejno ZSB Konin oraz ZSB Nowy Sącz. Najlepsze szkoły otrzymały nagrody ufundowane przez producenta narzędzi ręcznych Topex.
- Bardzo cieszymy się, że możemy uczestniczyć w tym niezwykle pożytecznym przedsięwzięciu – mówi Karol Dziarnowski z firmy Topex – Inwestowanie w kolejne pokolenie polskich budowlańców jest ważną częścią polityki naszej firmy. Ci młodzi ludzie już za kilka chwil opuszczą mury szkół i będą stanowić o sile branży budowlanej. W firmie Topex bardzo dobrze to rozumiemy, dlatego z chęcią wspieramy takie działania.

Odpowiednia kondycja fizyczna jest nieodłącznym elementem w pracy budowlańca. Szkoły budowlane kładą duży nacisk na kulturę fizyczną swoich wychowanków. Zawody sportowe są dla uczniów wyzwaniem, ale także wspaniałą zabawą i możliwością na zdobycie atrakcyjnych nagród. Zwycięskim szkołom gratulujemy, a wszystkim uczestnikom życzymy powodzenia w kolejnych stawianych przed nimi wyzwaniach.

TOPEX