Firma » Finanse

Twój wniosek o pożyczkę został odrzucony? Sprawdź jakie mogły być tego powody!

W ciągu ostatnich lat rynek pożyczek internetowych znacznie się rozwinął.

Szczególną popularnością cieszą się pożyczki dla zadłużonych online, których przyznawalność jest znacznie wyższa niż w przypadku aplikowania o środki w banku. Okazuje się jednak, że pomimo uproszczonej procedury weryfikacyjnej wprowadzonej przez instytucje pozabankowe, wiele wniosków o pożyczkę w dalszym ciągu zostaje odrzuconych. Jeśli taka sytuacja spotkała także ciebie, sprawdź co mogło być jej powodem.

Zbyt niska zdolność kredytowa lub jej brak

Jedną z najczęstszych przyczyn odrzucenia wniosku o pożyczkę online jest zbyt niska zdolność kredytowa wnioskodawcy. Takie czynniki jak brak regularnych dochodów, wpis w BIK, a nawet brak jakiejkolwiek historii kredytowej mogą sprawić, że w oczach pożyczkodawcy nie będziemy wiarygodnym partnerem. Najczęstszą przyczyną negatywnej historii kredytowej są niespłacane na czas pożyczki, ale także – o czym nie każdy wie – nieuregulowanie rachunków bieżących, takich jak rachunek za prąd czy telefon.

Warto pamiętać, że często nasza zdolność kredytowa nie będzie wystarczająca, aby uzyskać pożyczkę na dużą kwotę, jednakże wystarczy do ubiegania się o mniejszą ilość środków. Warto więc realnie ocenić swoje możliwości i dostosować do nich wniosek, gdyż pożyczkodawca na pewno zweryfikuje to czy będziemy w stanie spłacić zaciągnięte zobowiązanie, a wszelkie wątpliwości w tym zakresie mogą skończyć się odmową udzielenia pożyczki.

Błędne wypełnienie formularza aplikacyjnego

Gdy ubiegamy się o przyznanie pożyczki przez Internet, pierwszym krokiem jest wypełnienie formularza aplikacyjnego. W trakcie wypełniania takiego formularza nie należy się spieszyć, ponieważ wszelkie błędy mogą prowadzić do odrzucenia naszego wniosku. Mowa tu zarówno o błędnych lub pominiętych danych, jak i drobnych niedopatrzeniach takich jak np. literówki.

Niespełnianie kryteriów określonych przez pożyczkodawcę

Instytucje pozabankowe nie podlegają w pełni tym samym przepisom, co banki. Dzięki temu każda z nich może wyznaczyć swoje własne kryteria przyznawania pożyczek. Jednym z nich jest wiek, którego dolna i górna granica mogą różnić się u poszczególnych pożyczkodawców.

Przed złożeniem wniosku o pożyczkę warto więc zapoznać się ze wszystkimi kryteriami jej przyznawania, by sprawdzić czy wpisujemy się w te kryteria. Jeżeli ich nie spełniamy, musimy liczyć się z tym, że nasz wniosek zostanie odrzucony bez możliwości powtórnego rozpatrzenia.

Nieprawidłowo wykonany przelew weryfikacyjny

Standardowym etapem procedury weryfikacyjnej w trakcie udzielania pożyczki przez firmy pozabankowe jest prośba o dokonanie przelewu na niewielką kwotę. Taki przelew pozwala pożyczkodawcy na potwierdzenie naszych danych i wykluczenie możliwości ubiegania się o pożyczkę przez osoby podszywające się pod kogoś innego. Tymczasem wiele osób zapomina, że przelew weryfikacyjny powinien zostać wykonany wyłącznie z konta osoby ubiegającej się o pożyczkę. Nie ma możliwości dokonania wpłaty z konta innej osoby, gdyż skutkuje to automatycznym odrzuceniem wniosku. To samo spotka nas, kiedy nie wykonamy przelewu wcale, gdyż pożyczkodawca nie będzie mógł zweryfikować kto w rzeczywistości ubiega się o środki, przez co potwierdzenie ich przyznania  wiązałoby się ze zbyt dużym ryzykiem.

slawek

~oewonga 2018-07-23 18:37:16

Witam! Klara, kolejna pożyczka w wonga.com każdorazowo udzielana jest na indywidualnych warunkach. Można o nią wnioskować od razu po spłacie pierwszej pożyczki. Maksymalny limit dla kolejnych pożyczek w wonga.com może wynieść do 10000 zł, ale kwota ta i koszt ostatecznie są uzależnione od indywidualnie obliczanej zdolności kredytowej. Dodam, że Klienci wonga.com mają możliwość wzięcia udziału w Programie Korzyści. Za ukończenie 10 kursów albo ścieżki edukacyjnej na platformie Kapitalni.org Klient może otrzymać jednorazowo w trakcie trwania jednej pożyczki zwrot w wysokości 10 zł. Ukończenie większej liczby kursów lub ścieżek uprawnia do zwrotu 10 zł przy kolejnej pożyczce.

Zapraszam do kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 388 88 88* oraz 660 168 100 lub skorzystania z chata na wonga.pl

W razie pytań jestem do dyspozycji
    Tomasz | Ekspert wonga.com

* Koszt połączenia zgodny z taryfą opłat operatora.

~klara 2018-07-16 14:56:20

Oferta wonga jak dla mnie najlepsza na rynku. Raz korzystałam i mało zapłaciłam. Kolejna pożyczka poza pierwszą to ile kosztuje?

~oewonga 2018-04-18 14:36:49

Witam! Jako przedstawiciel wonga.com zapraszam wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z ofertą naszej firmy. Jesteśmy wielokrotnie nagradzaną firmą z branży internetowych usług finansowych. Obecnie prowadzimy działalność w kilku krajach. Działamy w oparciu o zasady:
    - Przejrzystości - informujemy o wszystkich kosztach i warunkach korzystania z naszej oferty,
    - Elastyczności i kontroli,
    - Selektywności - dokładnie oceniamy możliwości naszych klientów do skorzystania z naszej oferty.

Zapraszam do kontaktu z naszą infolinią pod numerem 22 388 88 88* lub skorzystania z chata na https://www.wonga.pl/live_chat?utm_source=centrumpr.

W razie pytań jestem do dyspozycji
    Tomasz | Ekspert wonga.com

* Koszt połączenia zgodny z taryfą opłat operatora.