Gospodarka » Przemysł

Tytuły „Najciekawsze z najlepszych” przyznane na Forum „Zmieniamy Polski Przemysł”

KGHM Polska Miedź, TAURON Polska Energia, PGE Polska Grupa Energetyczna oraz TAURON Obsługa Klienta, Apator i Andrychowska Fabryka Maszyn Defum – to laureaci 10 edycji rankingu „Najciekawsze z najlepszych”.

Ilustrujące najważniejsze tendencje w realizacji projektów IT dla przedsiębiorstw i wskazujące na wdrożenia szczególnie warte biznesowej i publicznej uwagi wyróżnienia przyznała Redakcja Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł i portalu wnp.pl.

Intencją projektu „Najciekawsze z najlepszych" jest propagowanie inwestycji w nowoczesne narzędzia teleinformatyczne, przyczyniających się do lepszej efektywności i konkurencyjności przedsiębiorstw, a także tych, które sprawdzają się zwłaszcza w trudnych warunkach ekonomicznych. O atrakcyjności ocenianych wdrożeń IT zdecydowały m.in.: skala projektu, innowacyjność, jego zastosowania, efekty finansowe i organizacyjne.

Po raz pierwszy w historii wyróżnień przyznane zostały tytuły „Najciekawsze z najlepszych” w kategorii STRATEGIA IT. Kapituła ekspertów powołana przez Grupę PTWP, wydawcę m.in. Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł i portalu wnp.pl, uhonorowała strategie IT przedsiębiorstw, które w godny uwagi sposób wpływają na rozwój firm w dłuższej perspektywie.

Laureaci tytułów „Najciekawsze z najlepszych” za rok 2013 w kategorii STRATEGIE IT:

1. KGHM Polska Miedź za wytrwałość w rozwijaniu modelu usługowego IT (z użyciem modelu Shared Service), konsekwentnie realizowaną strategię racjonalizacji kosztów IT
i relacji z dostawcami oraz świadome i odpowiedzialne wspieranie działalności biznesowej, w tym przedsięwzięć innowacyjnych.

2. TAURON Polska Energia – za wykorzystanie w budowaniu wieloletniej strategii potencjału, doświadczenia oraz dobrych praktyk biznesowych z przejętego polskiego oddziału Vattenfall; za unikatową na polskim rynku umiejętność uspołecznienia i zyskania akceptacji wprowadzanej i realizowanej strategii wśród pracowników; za osiągnięcie znacznych korzyści biznesowych; za zrównoważony i ewolucyjny, aczkolwiek bardzo dynamiczny rozwój – poprzez wykorzystanie najlepszych z posiadanych już rozwiązań informatycznych z jednoczesną ochroną poniesionych wcześniej inwestycji.

3. PGE Polska Grupa Energetyczna za strategiczną wizję długofalowego rozwoju organizacyjnego w ramach ustandaryzowanego rozwiązania IT, implementację wspólnego systemu SAP w obszarze rachunkowości i logistyki dla największych spółek Grupy, zwiększenie efektywności procesów biznesowych, dążenie do przejrzystości informacji oraz zapewnienie solidnych podstaw do integracji wybranych obszarów biznesowych.

Laureaci tytułów „Najciekawsze z najlepszych” za rok 2013:

- TAURONhttp://www.wnp.pl/konferencje/2168.html

Informacje o Grupie PTWP SA:

Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości powstało w Katowicach w 1995r. Specjalizuje się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji obejmujących wydawanie magazynów prasowych i specjalistycznych publikacji, budowę i zarządzanie portalami internetowymi, a także organizację kongresów, konferencji, seminariów i wydarzeń specjalnych oraz szkoleń, na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym – European Economic Congress (EEC) – jedną z najbardziej prestiżowych imprez odbywających się w Europie Centralnej.

Grupa PTWP SA jest wydawcą m.in.: Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł, czasopisma Rynek Spożywczy, miesięcznika Rynek Zdrowia i miesięcznika Farmer. Grupa PTWP SA posiada 70 proc. udziałów w PTWP-ONLINE Sp. z o.o., do której należą branżowe portale m.in.: wnp.pl, propertynews.pl, rynekzdrowia.pl, portalspozywczy.pl, dlahandlu.pl, rynekaptek.pl, portalsamorzadowy.pl, infodent.pl, pulsHR.pl, promocjada.pl, farmer.pl, serwis gieldarolna.pl.

Posiada 100 procent udziałów w spółkach Publikator i Publiaktor.pl, wydających tytuły takie jak: Dobrze Mieszkaj, Świat Łazienek i Kuchni, 100% Wnętrza, Meble Plus, Łazienka oraz dobrzemieszkaj.pl.

W kwietniu 2013 r. Grupa PTWP zadebiutowała na rynku NewConnect.

Zapraszamy na stronę www.ptwp.pl.

Grupa PTWP SA