Technologie » Komputery

Uaktualniony Kaspersky Endpoint Security Cloud zabezpiecza wrażliwe dane przechowywane w chmurze

Nowa wersja rozwiązania Kaspersky Endpoint Security Cloud została wyposażona w funkcję Data Discovery oferującą kontrolę firmowych danych osobowych i finansowych przechowywanych w aplikacjach Microsoft 365*.

Dzięki wykrywaniu przez produkt tego rodzaju plików menedżerowie ds. bezpieczeństwa IT mogą dopilnować, aby były one przechowywane zgodnie z polityką firmową i, co ważniejsze, uniemożliwić uzyskanie do nich dostępu z zewnątrz.

Dane osobowe nadal stanowią główny rodzaj informacji przechwytywanych w wyniku incydentów naruszenia bezpieczeństwa (43% przypadków)**. Aż 15% plików przechowywanych w usługach chmurowych, takich jak SharePoint czy Teams, które zawierają wrażliwe dane, jest udostępnianych osobom spoza firmy***. Aby móc minimalizować prawdopodobieństwo trafienia takich informacji w niepowołane ręce oraz zapewnić przestrzeganie przepisów dot. ochrony danych przez firmę, zespoły IT oraz zajmujące się cyberbezpieczeństwem muszą wiedzieć, czy określone ryzyko istnieje.

Uaktualniona wersja rozwiązania Kaspersky Endpoint Security Cloud została wyposażona w nową funkcję – Data Discovery – która zapewnia widoczność tego rodzaju danych w chmurze. Menedżerowie IT otrzymują listę plików, które są przechowywane w dowolnym miejscu w aplikacjach chmury firmy Microsoft – w tym SharePoint Online, OneDrive oraz Teams – i zawierają dane osobowe lub dane dotyczące kart bankowych. Przykładem takich danych są: prawa jazdy, dowody tożsamości, paszporty, pozwolenia na pobyt stały, numery PESEL itp. Produkt zapewnia wykrywanie danych osobowych niezależnie od struktury czy rozszerzeń plików, co zostało potwierdzone w niedawnym badaniu AV-TEST z wykorzystaniem niemieckich danych.

Produkt skanuje wszystkie dodawane pliki przy użyciu wyspecjalizowanych algorytmów. Ponieważ analiza jest przeprowadzana w obrębie chmury Microsoft 365 klienta, żadne dokumenty ani dane nie wydostają się poza środowisko klienta. Menedżerowie IT mogą otrzymać listę dokumentów zawierających dane osobowe w postaci raportów oraz listy wykrywania, jak również obserwować je przy użyciu widgetów pulpitu nawigacyjnego w konsoli administracyjnej. Dla każdego dokumentu można sprawdzić, przez kogo został utworzony, lokalizację w aplikacjach Microsoft 365, kto ma do niego dostęp z wewnątrz oraz czy można uzyskać do niego dostęp spoza firmy. Administrator może następnie skontaktować się z właścicielami pliku i poprosić o zmianę ustawień dostępu.

Funkcja Data Discovery oraz inne możliwości rozwiązania Kaspersky Endpoint Security Cloud wychodzą daleko poza standardową ochronę punktów końcowych i zapewniają zapobieganie incydentom naruszenia bezpieczeństwa danych, zarządzanie aplikacjami chmury oraz kontrolę zasad zabezpieczania firmy. Jednocześnie dzięki produktowi proces ten staje się prosty i skuteczny, co ma istotne znaczenie dla małych i średnich firm, które mogą w ten sposób zwiększyć ogólny poziom bezpieczeństwa oraz świadomości w swojej organizacji. Z perspektywy biznesowej ścisła kontrola nad wrażliwymi danymi może zapewnić firmom przewagę pod względem reputacji oraz relacji z klientami – powiedział Andriej Dankiewicz, starszy menedżer ds. marketingu produktu w firmie Kaspersky.

Więcej informacji dotyczących rozwiązania Kaspersky Endpoint Security Cloud znajduje się na stronie https://www.kaspersky.pl/ochrona-dla-sredniego-biznesu/cloud.

Szczegóły dotyczące nowej funkcji Data Discovery są dostępne na stronie https://r.kaspersky.pl/AnDAC.

Porównanie możliwości produktu Kaspersky Endpoint Security Cloud z siedmioma rozwiązaniami konkurencyjnymi zawiera zestawienie przygotowane przez niezależne laboratorium AV-Comparatives: https://www.av-comparatives.org/wp-content/uploads/2021/09/avc_KESCP_2021.pdf.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky jako źródła.

Wszystkie informacje prasowe są dostępne na stronie https://www.kaspersky.pl/nowosci.

* Funkcja Data Discovery potrafi identyfikować numery kart bankowych z dowolnego państwa, banku oraz systemu płatności, jak również wybrane dane osobowe. Funkcja będzie rozbudowywana o kolejne rodzaje obsługiwanych danych i języków.

** Informacje pochodzą z badania Kaspersky IT Security Risks Survey 2021 przeprowadzonego wśród 4 303 respondentów z firm posiadających ponad 50 pracowników z 31 państw w okresie maj-czerwiec 2021 r.

*** Na podstawie zanonimizowanych danych statystycznych dotyczących zdarzeń wykrytych przez rozwiązanie Kaspersky Endpoint Security Cloud podczas testów beta. Statystyki składają się z metadanych dostarczonych dobrowolnie przez klientów firmy Kaspersky, niezawierających informacji pozwalających na identyfikację określonych użytkowników.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.