Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Ubezpieczenie turystyczne niezbędne przy dalekim wyjeździe

Przełom roku to jeden z najlepszych okresów na zaplanowanie dalekiego wyjazdu na przykład do Azji, Australii lub Ameryki. Biura podróży oraz linie lotnicze oferują w tym czasie wiele atrakcyjnych ofert.

Podczas przygotowań nie zapominajmy o tym, że przed wyjazdem należy zadbać między innymi o zakup odpowiedniego ubezpieczenia, które zapewni ochronę w przypadku nieprzewidzianych zdarzeń.

- Lista zagrożeń, które mogą nas spotkać jest bardzo długa, a zachorowanie czy wypadek na drugim końcu świata i często realizowany w następstwie tych zdarzeń transport medyczny do kraju, to koszty sięgające nawet 500 000 zł. Zakup odpowiedniej  polisy zapewni nam dostęp do placówek medycznych, ograniczy do minimum formalności oraz zagwarantuje pełne pokrycie na przykład kosztów leczenia. To bardzo ważne szczególnie podczas dalekiej podróży. Stany Zjednoczone, Kanada czy Australia, to kraje gdzie koszty usług medycznych są astronomiczne nawet w porównaniu do Europy Zachodniej. - mówi Piotr Ruszowski, dyrektor sprzedaży i marketingu w Mondial Assistance.

Najważniejsza dobra polisa

Ofert na rynku ubezpieczeń jest wiele. Różnią się one zakresem ochrony, wysokością składki oraz przedmiotem ubezpieczenia. Dlatego decydując się na zakup ubezpieczenia warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Podstawową zasadą wyboru polisy jest określenie odpowiedniej sumy ubezpieczenia. Najtańsza polisa może mieć niewystarczającą sumę ubezpieczenia kosztów leczenia, w kraju do którego się udajemy.

- Bardzo ważną kwestią jest sprawdzenie ogólnych warunków ubezpieczenia, zapoznanie się z katalogiem wyłączeń z ochrony ubezpieczeniowej i sprawdzenie czy posiadane ubezpieczenie odpowiada charakterowi wyjazdu i miejsca, w które się wybieramy. Elementem, który należy wziąć pod uwagę jest wykup szeregu opcji dodatkowych oferowanych w ramach ubezpieczeń podróżnych. Warto również pamiętać aby przed wyjazdem dokonać wszystkich niezbędnych szczepień oraz zabrać ze sobą leki. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób z chorobami przewlekłymi. Osoby chorujące przewlekle powinny także pamiętać, o właściwej tzw. zwyżce składki na wypadek powikłań w związku z chorobą przewlekłą. Cukrzycy, astmatycy czy osoby chorując na serce bezwzględnie potrzebują tego elementu, aby polisa dawała realną ochronę. – dodaje Piotr Ruszowski.

Najdroższy transport medyczny

Podczas dalekiej podroży najczęściej, w ramach ubezpieczenia turystycznego, korzystamy z takiego wsparcia jak: pomoc medyczna, zwrot kosztów lekarstw, pomoc stomatologiczna oraz hospitalizacja. Należy jednak pamiętać, że wybierają się w dalekie, często egzotycznie i trudno dostępne miejsca, w razie potrzeby przymusowego powrotu do Polski, koszt transportu może wynieść kilkaset tysięcy złotych. Dlatego ważny jest zakup odpowiedniego ubezpieczenia, które pokryje wszelkie koszty, w tym także transportu.

- Najdroższy zazwyczaj jest transport air-ambulansem. W każdym przypadku to bardzo drogi i często niezbędny serwis medyczny, bez którego chorego nie da się ewakuować z miejsca wypadku czy choroby. Taki transport z Ameryki Północnej to mniej więcej 250-300 tys. złotych, niewiele mniej w przypadku Azji. Toteż decydując się na dalekie kierunki, należy wybierać polisy z najwyższymi sumami ubezpieczenia na koszty leczenia i assistance. – tłumaczy Piotr Ruszowski.

Należy pamiętać, że innej polisy potrzebuje rodzina z małymi dziećmi, a innej samodzielnie podróżujący lub osoba uprawiająca sporty ekstremalne. Świadomość tego co kupujemy i co zawiera polisa jest bardzo ważna, szczególnie w razie problemów ze zdrowiem.

Mondial Assistance Sp. z o.o.