Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Uczniowie z wizytą w Seifert Polska

Firma Seifert Polska wzięła udział w ogólnopolskim projekcie Dzień Przedsiębiorczości. 26 kwietnia w siedzibie firmy w Mysłowicach pojawiła się grupa uczniów szkoły ponadgimnazjalnej, która zapoznała się ze specyfiką pracy w branży TSL.

Dzień Przedsiębiorczości to ogólnopolski projekt, w który już od 14 lat angażują się firmy o różnych profilach oraz placówki edukacyjne. Program daje młodym osobom możliwość wizyty w przedsiębiorstwie i zaznajomienia się z charakterem pracy w konkretnych branżach. Projekt dedykowany jest uczniom szkół ponadgimnazjalnych, którzy stoją przed wyborem dalszej ścieżki kształcenia. To od niej w dużej mierze zależy późniejsza kariera zawodowa.

Firma  Seifert Polska również wzięła udział w programie. 26 kwietnia w siedzibie firmy w Mysłowicach gościła grupa 10 uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 z Rudy Śląskiej. Młodzi ludzie dowiedzieli się na czym polega praca spedytora i magazyniera. Zaznajomili się wyzwaniami jakie czekają na pracowników branży TSL. Przyjrzeli się strukturze firmy i charakterowi pracy na poszczególnych stanowiskach. Była to doskonała okazja by poznać profesję od środka.

- Cieszymy się, że młodzi ludzie zechcieli odwiedzić naszą firmę i z zaangażowaniem brali udział w spotkaniu. Nasze drzwi są otwarte właśnie dla takich osób z potencjałem. Mamy nadzieję, że udało nam się przybliżyć specyfikę pracy w branży i w jakimś stopniu ułatwić podjęcie decyzji związanej z wyborem zawodu – mówi Jan Brachmann, Prezes Seifert Polska.

Uczestnicząc w programie Dzień Przedsiębiorczości, Seifert Polska bierze także udział w Konkursie na Najaktywniejszą Firmę i Instytucję w Dniu przedsiębiorczości. W projekcie  oprócz firmy Seifert uczestniczyło szereg innych przedsiębiorstw takich jak: Leroy Merlin, Amica, Decathlon, Carrefour, PKO BP.

Seifert Polska to dynamiczna, doświadczona i elastyczna w działaniu firma świadcząca wysokiej jakości usługi w branży TSL. Oferuje innowacyjne, inteligentne koncepcje usług w zakresie zaopatrzenia, produkcji, dystrybucji, a także magazynowania i logistyki produkcyjnej. Współpracuje z renomowanymi koncernami z branży motoryzacyjnej, chemicznej i papierniczej.

Ewelina_Jasinska