Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

UMK w Toruniu i MM Prime TFI podjęły się wspólnej inicjatywy utworzenia studiów podyplomowych.

Nowy kierunek dotyczył będzie zarządzania majątkiem „Wealth Management” a wykładowcami będą zarządzający i analitycy MM Prime TFI oraz wykładowcy z UMK w Toruniu. Studia podyplomowe ruszają w listopadzie.

Dzięki współpracy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz MM Prime TFI, na Wydziale Nauk Ekonomicznych i Zarządzania UMK utworzono studia podyplomowe w zakresie zarządzania majątkiem „Wealth Management". To unikatowa oferta edukacyjna, której celem jest przekazanie słuchaczom praktycznej wiedzy niezbędnej do zarządzania majątkiem w przedsiębiorstwach, instytucjach finansowych, organizacjach pożytku publicznego i jednostkach samorządu terytorialnego a także zarządzania majątkiem zamożnego klienta indywidualnego oraz rodziny w ujęciu międzypokoleniowym.

„Studia podyplomowe w zakresie zarządzania majątkiem „Wealth Management" nie tylko poszerzają naszą ofertę edukacyjną jako Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania ale nawiązują i wpisują się w misję Wydziału. Studia te są owocem współpracy praktyki z biznesem i miejscem spotkania nauki ze światem finansów, podtrzymując tym samym wizerunek uczelni bliskiej praktyce gospodarczej." - powiedział dr hab. Jerzy Boehlke, Prodziekan WNEiZ ds. Rozwoju i Współpracy z Zagranicą.

Program studiów opracowany przez Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu i MM Prime TFI zawiera najnowsze rozwiązania teorii i praktyki stosowane na światowych rynkach finansowych. Studenci będą poznawać zagadnienia związane z zarządzaniem portfelem inwestycyjnym, działalnością funduszy inwestycyjnych, organizacją zarządzania majątkiem i sprzedażą. Dowiedzą się jak budować relacje biznesowe oraz zespoły sprzedaży w instytucjach finansowych.

Na dzisiejszym, konkurencyjnym rynku umiejętność doboru instrumentów i produktów finansowych do potrzeb inwestycyjnych konkretnej jednostki gospodarczej czy osoby indywidualnej stanowi o jej bezpieczeństwie finansowym. Istnieje więc duże zapotrzebowanie zarówno środowiska biznesowego jak i klienta indywidualnego na specjalistów skutecznie zarządzających majątkiem. We współczesnych realiach gospodarczych zarządzanie majątkiem jest cenną umiejętnością nieodzowną nie tylko w zakresie utrzymania jego wartości ale również podwyższania tej wartości w długim okresie. Zarówno wiedza, jak i umiejętności zdobyte w trakcie tych studiów, profesjonalnie udokumentowane, są ważnym atutem w rozwoju kariery zawodowej oraz powodują wzrost siły przetargowej na rynku pracy." - powiedziała dr Dorota Krupa, kierownik studiów podyplomowych w zakresie zarządzania majątkiem „Wealth Management".

Studia potrwają dwa semestry, przeznaczone są dla absolwentów wszystkich uczelni i kierunków, studiów pierwszego i drugiego stopnia oraz jednolitych studiów magisterskich. O przyjęciu na studia decyduje złożenie kompletu wymaganych dokumentów i kolejność zgłoszeń.

W tym roku na chętnych czeka 30 miejsc, nabór trwa do 17 listopada 2015 roku.

„Współpraca z UMK w zakresie zarządzania majątkiem „Wealth Management", którą właśnie rozpoczynamy doskonale wpisuje się w naszą misję oraz profil działalności. Nasi zarządzający oraz analitycy będą dzielić się unikatową wiedzą i bardzo cennym, kilkunastoletnim doświadczeniem zdobywanym w bankowości inwestycyjnej, TFI, towarzystwach ubezpieczeniowych i domach maklerskich. To  wiedza, która bardzo precyzyjnie pozwoli dobierać odpowiednie instrumenty i produkty finansowe. Wierzymy, że studia podejmą przedstawiciele Top managementu korporacji, dyrektorzy finansowi, główni księgowi, doradcy i pośrednicy finansowi" - powiedział Maciej Michalski, wiceprezes MM Prime TFI S.A.

Wydział Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu działa od 1968 roku, powstał wtedy Instytut Ekonomiczny UMK. Obecne dziekanem wydziału jest Prof. Dr hab. Józef Stawicki. WNEiZ kształci na studiach licencjackich, magisterskich, EMBA, podyplomowych oraz posiada uprawnienia do nadawania stopnia doktora nauk ekonomicznych w trzech dyscyplinach naukowych: finansach, ekonomii oraz naukach o zarządzaniu. WNEiZ UMK w Toruniu jako pierwsza i jedyna uczelnia publiczna w Polsce http://www.econ.umk.pl/709,studia-podyplomowe-w-zakresie-zarzadzania-majatkiem-wealth-management.html oraz www.mmprimetfi.pl

Kancelaria PR