Gospodarka » Narzędzia

Uniwersalna piła GTM 12 Professional firmy Bosch

Bosch poszerza ofertę stacjonarnych narzędzi do obróbki drewna, wprowadzając na rynek uniwersalną piłę GTM 12 Professional.

Urządzenie łączy w sobie dwie funkcje - pilarki tarczowej oraz ukośnicy. Silnik o mocy 1800 W zapewnia wydajność pracy, a zintegrowany laser umożliwia osiągnięcie bardzo dużej dokładności cięcia. Piła uniwersalna GTM 12 Professional firmy Bosch łączy w sobie funkcje stolarskiej pilarki tarczowej oraz ukośnicy. Wszechstronna piła waży zaledwie 22 kilogramy, a jej wymiary to 67 x 57 x 38,5 cm. Dzięki temu urządzenie jest łatwe w transporcie, co stanowi dużą zaletę dla rzemieślników zajmujących się wykańczaniem wnętrz, układaniem podłóg, szklarzy, stolarzy i elektryków.

Urządzenie jest bardzo wydajne i wyróżnia się dużą precyzją cięcia. Podczas korzystania z funkcji ukośnicy, zintegrowany laser i wysokiej jakości frezowana skala kątowa pomagają użytkownikowi precyzyjnie ciąć wzdłuż drewniane belki. Promień lasera wskazuje linię cięcia na obrabianym elemencie, dlatego nie ma konieczności ustawiania pozycji tarczy tnącej względem linii zarysowanej na materiale. Maksymalny kąt cięcia po obu stronach obrabianego materiału wynosi do 48°, a maksymalny kąt nachylenia 47°. Wydajny silnik o mocy 1800 W pozwala bez wysiłku przecinać grube belki, a także ciąć takie materiały, jak profile aluminiowe czy tunele kablowe wykonane z tworzywa sztucznego.

Podczas korzystania z urządzenia w funkcji stolarskiej pilarki tarczowej maks. grubość cięcia wynosi 51 milimetrów, a wyjątkową precyzję zapewnia prowadnica równoległa. Urządzenie umożliwia także wydajne cięcie długich elementów, np. płyt drewnianych lub paneli laminowanych. Prowadnicę równoległą można zamontować także nad tarczą pilarską, co zapewni jej ochronę podczas transportu.

Komfort pracy zapewniają dwa kolejne elementy wyposażenia piły uniwersalnej GTM 12: zintegrowana lampka poprawiająca złe warunki oświetleniowe na budowie oraz blokada wrzeciona, która ułatwia wymianę tarcz pilarskich.

W wyposażeniu standardowym piły uniwersalnej GTM 12 Professional znajduje się tarcza pilarska TC z 40 zębami oraz worek na pył. Urządzenie uzupełnia ofertę stacjonarnych narzędzi Bosch przeznaczonych dla użytkowników profesjonalnych. Do tej pory oferta obejmowała następujące urządzenia: dwie ukośnice GCM 10 Professional i GCM 12 Professional, cztery ukośnice do paneli: GCM 8S Professional, GCM 10 S Professional, GCM 10 SD Professional i GCM 12 SD Professional, stolarską pilarkę tarczową GTS 10 Professional oraz szlifierkę do metalu GCO 14-1 Professional. Wszystkie ukośnice, ukośnice do paneli oraz nowa piłę uniwersalną można stosować w połączeniu ze stołem roboczym GTA 3700 Professional firmy Bosch.

Dane techniczne GTM 12 Professional
Moc nominalna - 1800 W
Prędkość obrotowa bez obciążenia - 4.300 obrotów na minutę
Średnica tarczy pilarskiej - 305 mm
Średnica otworu wewn. tarczy - 30 mm
Maks. kąt cięcia - 48 ° L / 48 ° P
Maks. kąt nachylenia - 47 ° L
Ciężar - 22 kg
Wymiary głęb. x szer. x wys. - 67 x 57 x 38,5 cm

Sugerowana cena detaliczna brutto, marzec 2008:
- ukośnica GTM 12 - 2682,78 zł

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie producentem techniki motoryzacyjnej i przemysłowej, dóbr użytkowych oraz technicznego wyposażenia budynków.Obroty przedsiębiorstwa, zatrudniającego 271 tys. pracowników, wyniosły w 2007 roku 46,3 mld euro. Na grupę Bosch składa się spółka Robert Bosch GmbH oraz około 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 50 krajach świata. Ta światowa sieć rozwojowa, produkcyjna i dystrybucyjna jest podstawą do dalszego rozwoju. Każdego roku Bosch przeznacza ponad 3 miliardy euro na działalność badawczo-rozwojową i zgłasza do patentu ponad 3 tys. innowacji. Przedsiębiorstwo zostało założone w Stuttgarcie w 1886 roku jako "Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki" przez Roberta Boscha (1861-1942).

Społeczno-prawna struktura grupy Bosch zapewnia jej finansową niezależność i rynkową samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu inwestowanie w znaczące projekty, które zagwarantują mu przyszłość, a jednocześnie pozwala spełniać misję społeczną zgodną z przekonaniami założyciela firmy. 92% udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do Fundacji im. Roberta Boscha. Funkcje rynkowe udziałowca wypełnia instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG. Pozostałe udziały należą do rodziny Bosch i firmy Robert Bosch GmbH.

Działalność grupy Bosch w Polsce obejmuje sprzedaż części samochodowych i urządzeń diagnostycznych, sprzętu car multimedia Blaupunkt, elektronarzędzi Bosch, Skil i Dremel, urządzeń grzewczych oferowanych pod markami Junkers i Buderus, systemów zabezpieczeń i sprzętu z zakresu napędów i sterowań (Bosch-Rexroth). Ponadto w Polsce odbywa się produkcja systemów hamulcowych Bosch (w Mirkowie koło Wrocławia), a także sprzedaż i produkcja (w Łodzi) sprzętu AGD w ramach spółki Bosch-Siemens Sprzęt Gospodarstwa Domowego (udział Boscha 50%).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

Robert Bosch Sp. z o. o.