Gospodarka » Żywność

Vegeta świętuje 50-te urodziny

Vegeta – jedna z najpopularniejszych przypraw do potraw na całym świecie, w tym roku obchodzi swój jubileusz. Z okazji 50-lecia marki miłośnicy przyprawy będą mogli nabyć ją w specjalnym, jubileuszowym opakowaniu.

Kiedy w 1959 r. po raz pierwszy wyprodukowano przyprawę o nazwie Vegeta 40, jej twórcy nie spodziewali się, że stanie się ona jednym z najchętniej kupowanych, uniwersalnych dodatków do potraw. Opracowana przez chorwackich ekspertów z firmy Podravka pod kierunkiem prof. Zlaty Bartl mieszanka suszonych warzyw, szybko przyjęła się na rodzimym rynku i w niedługim czasie zachwyciła smakoszy z ponad 30 krajów na całym świecie. Sekret jej powodzenia tkwi w tym, że Vegeta nie dominuje w smaku potraw, lecz go uzupełnia i podkreśla. Znakiem rozpoznawczym przyprawy, niemal niezmiennie od 50 lat, jest niebieskie opakowanie z podobizną kucharza jako symbolem jakości.

Do Polski Vegeta trafiła ponad 28 lat temu i od tego czasu cieszy się rosnącą popularnością. Obecnie produkt Podravki jest liderem na polskim rynku przypraw uniwersalnych, a samo słowo Vegeta stało się synonimem przyprawy warzywnej. Konsumenci bardzo wysoko oceniają produkt ze względu na jego niepowtarzalny smak, doskonałą jakość oraz  wszechstronność zastosowania. O silnej pozycji marki świadczą liczne, przyznawane jej nagrody i wyróżnienia, m.in. zdobyte w tym roku tytuły: „Superbrand Polska 2009” oraz „Przebój FMCG 2009”.

Z okazji 50-lecia marki firma Podravka przygotowała dla swoich Klientów jubileuszowe opakowania Vegety standard z oznaczeniem: „50 lat doskonałości”. Limitowana seria Vegety pojawi się w sklepach w lipcu i będzie dostępna do wyczerpania zapasów. Przyprawa w torebkach o gramaturze: 75g, 125g, 200g, 500g i 1 kg kosztuje od ok. 2 zł do ok. 18 zł.
Vegeta jest uniwersalną przyprawą do potraw składającą się z siedmiu rodzajów suszonych warzyw (marchew, pasternak, cebula, seler, natka pietruszki), minerałów i witamin skomponowanych według starannie opracowanej, chorwackiej receptury, strzeżonej sekretnie od początku jej powstania. „Sercem” przyprawy jest tzw. przedmieszanka sprowadzana każdorazowo z rodzimej Chorwacji, gwarantująca najwyższą jakość produktu. Vegeta jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, czy mięs. Dzięki unikalnym składnikom, przyprawa uzupełnia aromat i podkreśla smak każdej potrawy. W asortymencie marki można znaleźć Vegetę standard, linię Veget smakowych oraz linię przypraw specjalistycznych – Vegeta Mix.

Effective Public Relations