Technologie » Internet

VMware liderem wirtualizacji serwerów x86 według magicznego kwadrantu instytutu Gartnera

Warszawa, 17 lipca 2013 r. – VMware, światowy lider w dziedzinie wirtualizacji i przetwarzania w chmurze, poinformował, że firma Gartner, Inc. umieściła go w kwadrancie liderów w tegorocznym raporcie „Magic Quadrant for x86 Server Virtualization Infrastructure”.

Jak wynika z raportu, według danych z połowy roku 2013, prawie dwie trzecie pracy wykonywanej na serwerach odbywa przy użyciu maszyn wirtualnych. Wirtualizacja jest podstawowym wymogiem dla wprowadzenia infrastruktury jako usługi (IaaS) i będzie służyć do tworzenia prywatnych, publicznych, a także hybrydowych, interoperacyjnych usług w chmurze. Oznacza to, że wszystkie usługi IaaS będą opierać się na technologii maszyn wirtualnych lub kontenerów.

„Oprogramowanie do wirtualizacji VMware umożliwia klientom znaczne uproszczenie infrastruktury IT, bez względu na wielkość ich organizacji, oraz podniesienie poziomu elastyczności, kontroli i wydajności" mówi Piotr Fąderski, Country Manager na Polskę i kraje bałtyckie. „Umieszczenie naszej firmy na pozycji lidera w przygotowanym przez instytut Gartnera raporcie już po raz czwarty, koresponduje z naszą wizją, strategią i ofertą produktową, których celem jest nawiązanie partnerskiej relacji z klientami oraz zapewnienie im bezpiecznej pracy z danymi, zarówno wewnątrz organizacji, jak i poza nią".

Szybki rozwój i umacnianie pozycji w branży

VMware vSphere® jest najpopularniejszą platformą wirtualizacji na świecie, używaną przez duże firmy, małe i średnie przedsiębiorstwa oraz dostawców publicznych usług w chmurze, a także stosowaną jako podstawa rozrastającego się rynku wirtualnych desktopów (VDI).

• W minionym roku baza klientów VMware rozrosła się do ponad 500,000 odbiorców na całym świecie (w tym gronie znalazły się wszystkie organizacje z listy Fortune 100).
  • Obecnie działa ponad 242 potwierdzonych systemów usług publicznych w chmurze opartych na platformie VMware vCloud® w 31 krajach.
  • VMware vSphere obsługuje ponad 3,700 aplikacji.

Z tegorocznym raportem „Magic Quadrant for x86 Server Virtualization Infrastructure" można zapoznać się na blogu firmowym VMware: http://blogs.vmware.com/vmware/2013/07/vmware-leader-2013-gartner-magicquadrant-server-virtualization.html

O Magicznym Kwadrancie

Gartner nie popiera żadnego producenta, produktu ani usługi prezentowanej w swoich publikacjach badawczych ani nie zaleca użytkownikom wybierania wyłącznie najwyżej sklasyfikowanych producentów. Publikacje przedstawiają opinie organizacji badawczej Gartner i nie należy traktować ich jako stwierdzeń faktu. Gartner nie udziela żadnych gwarancji, jawnych ani domniemanych, odnośnie swoich badań, łącznie z gwarancjami przydatności handlowej albo użyteczności do określonego celu.

O VMware

Firma VMware Inc., lider w dziedzinie wirtualizacji i infrastruktury chmurowej, oferuje rozwiązania, które umożliwiają przedsiębiorstwom odnoszenie sukcesów w Erze Chmur Obliczeniowych. VMware wspiera swoich klientów w zakresie budowania, dostarczania i wykorzystywana zasobów IT w innowacyjny i dostosowany do ich specyficznych potrzeb sposób. Firma ma ponad 480 000 klientów i 55 000 partnerów, a jej przychody
w 2012 roku wyniosły 4,61 mld USD. VMware ma centralę w Silicon Valley w Kalifornii oraz biura na całym świecie. Więcej informacji można znaleźć pod adresem www.vmware.com/pl.

Kontakt:

Anna Erwińska