Motoryzacja » Samochody

Volvo będzie miało udziały w LYNK & CO

Powstaje oddzielna firma LYNK & CO, w pełni odpowiedzialna za linię samochodów LYNK & CO, które będzie wspólnie należeć do Volvo Cars, Geely Holding i Geely Auto. Zarządzać nią będzie nowo utworzony zespół dyrektorów.

Cong Hui, President i CEO Geely Auto, został mianowany Prezesem Zarządu LYNK&CO, a Håkan Samuelsson, President i CEO Volvo Cars, będzie dyrektorem Zarządu obok Daniela Li, Executive Vice President i CFO Geely Holding oraz Feng’a Qing Feng, Group Vice President i CTO Geely Auto.

To wspólne przedsięwzięcie przyczyni się do budowania znaczącej wartości naszych marek motoryzacyjnych. Naszym celem jest zapewnienie korzyści globalnej skali poprzez zacieśnienie współpracy w obszarze architektury pojazdów, rozwoju układów napędowych i elektryfikacji. Ta synergia pozwoli firmie LYNK & CO na pełne wykorzystanie swojego potencjału – powiedział Li Shufu, Prezes Geely Holding.

Volvo Cars przejmie 30% udziałów LYNK & CO, Geely Auto 50%, natomiast Geely Holding 20%. Duży pakiet mniejszościowy Volvo Cars odzwierciedla wsparcie firmy dla LYNK & CO. To udzielone już teraz, jak i w przyszłości.

JK PR