Technologie » Telekomunikacja

W Przemkowie urzędnicy sms-ują

Czy dostałeś pozwolenie na budowę? Czy Twój nowy dowód osobisty jest do odbioru? Zamiast dzwonić lub chodzić do urzędu, dowiesz się o tym z SMS-a. Urząd Miejski w Przemkowie informuje mieszkańców o postępie rozpatrywanych spraw przy pomocy wiadomości tekstowych, wysyłanych na komórki.

Nowatorskie rozwiązanie ma niewiele wspólnego z serwisami SMS, uruchamianymi przez miasta, dzięki którym można otrzymywać informacje o wydarzeniach kulturalnych czy sportowych.

– Takie nowoczesne informatory miejskie kieruje się najczęściej w celu promocyjnym do anonimowej grupy osób – mówi Leszek Frąckowiak, sekretarz Urzędu Miejskiego. – Moduł uruchomiony u nas umożliwia dotarcie do konkretnego klienta. Przy pomocy SMS-a informujemy mieszkańca o tym, że jego sprawa została rozpatrzona albo że na przykład potrzebne są dodatkowe dokumenty. To tańsze i szybsze rozwiązanie niż na przykład korzystanie z usług pocztowych – dodaje. Władze Przemkowa liczą na to, że dzięki komunikacji SMS-owej zmniejszy się liczba telefonów od klientów, a urzędnicy będą mogli bardziej efektywnie wykorzystać czas pracy.

Moduł SMS wdrożyła w Urzędzie Miejskim firma MIS SA, specjalizująca się między innymi w informatyzacji samorządów. – Dzięki rozwiązaniu IT mieszkańcy otrzymują ważne dla nich informację na komórki, ale tylko pod warunkiem że zgodzą się na takie rozwiązanie – zastrzega Marcin Rogoziński, kierownik zespołu Urzędy w MIS SA. – Podczas składania dokumentów w urzędzie deklarują, że chcą otrzymywać SMS-y z powiadomieniami – wyjaśnia.

Narzędzie IT służy nie tylko mieszkańcom. Na tej samej zasadzie urzędnicy z Przemkowa mogą kontaktować się ze sobą. SMS-owa komunikacja została już wykorzystana podczas ostatnich wyborów prezydenckich. – W ten sposób kontaktowaliśmy się z przewodniczącymi komisji w lokalach wyborczych. Było szybciej i dużo bardziej skutecznie – mówi Leszek Frąckowiak. SMS-y otrzymywać będą kierownicy wydziałów oraz poszczególnych jednostek, podległych gminie, czyli przedszkoli, szkół czy bibliotek. Urząd zamierza komunikować się w ten sposób także z kontrahentami.

Moduł SMS to kolejne narzędzie IT wdrożone w Przemkowie. W tamtejszym Urzędzie Miejskim działają elektroniczny obieg dokumentów, elektroniczna skrzynka podawcza zsynchronizowana z portalem e-PUAP oraz portal internetowy zintegrowany z Biuletynem Informacji Publicznej. E-urząd w Przemkowie powstaje dzięki unijnej dotacji w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.

Korzyści wynikające z wprowadzenia komunikacji SMS w urzędzie:

• Mniejsza liczba telefonicznych zapytań w sprawie postępu rozpatrywanych spraw
  • Większa wydajność pracy urzędników
  • Niższe koszty powiadomień w porównaniu do usług pocztowych
  • Szybsza komunikacja (SMS trafia do zainteresowanych natychmiast, korespondencja papierowa dociera do mieszkańców w ciągu kilku dni)
  • Podniesienie jakości obsługi mieszkańców
  • Natychmiastowa reakcja w sytuacjach nieprzewidzianych, awaryjnych, kryzysowych

O MIS SA

Spółka MIS SA specjalizuje się w tworzeniu kompleksowych rozwiązań wspierających zarządzanie wiedzą i informacją. Ma prawie 20-letnie doświadczenie w branży. Z rozwiązań MIS korzysta kilkadziesiąt urzędów administracji samorządowej i publicznej (m.in. Ministerstwo Sprawiedliwości, Agencja Mienia Wojskowego, Urząd Marszałkowski w Łodzi) oraz wielu komercyjnych klientów (m.in. EnergiaPro, Dialog, Grupa Żywiec, Coca-Cola, EuroLot, Elektromontaż Poznań, Fresenius).

Swoje rozwiązania MIS opiera na technologiach światowych potentatów branży IT – Microsoft i IBM. Jest także partnerem firmy QPR Software, fińskiego producenta programów wspomagających zarządzanie strategiami biznesowymi.

Według rankingu magazynu „Computerworld” – MIS należy do czołówki polskich firm informatycznych o największym wzroście przychodów. Spółka jest członkiem Business Centre Club, Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji, Krajowej Izby Gospodarczej Elektroniki i Telekomunikacji oraz Dolnośląskiej Izby Gospodarczej. Biura MIS działają we Wrocławiu i Warszawie.

Więcej informacji www.mis.eu

MIS