Rozrywka i wypoczynek » Sport

W Raciborzu odbędą się Mistrzostwa Polski Nauczycieli i Pracowników Oświaty

Energetycy, raciborzanie, a teraz nauczyciele oraz pracownicy oświaty będą mieli swoją kategorię w III RAFAKO Półmaraton Racibórz. Zawody odbędą się 27 sierpnia o godz. 10.00. Trasa posiada atest PZLA, prowadzi centralnymi ulicami miasta. Zapisy już trwają.

RAFAKO Półmaraton Racibórz, to rywalizacja na 21 097,5 m, w której uczestniczą biegacze z całego świata. W poprzednich edycjach na starcie ustawiało się blisko 700 osób. W Raciborzu pobiegli reprezentanci m.in.: Kenii, Francji, Niemiec, Czech, Ukrainy oraz niemal całej Polski. W tym roku również zapowiada się miks kulturowy. Do startu jeszcze 2 miesiące, a na liście wpisanych jest już ponad 500 osób.

Z każdą edycją nie tylko przybywa atrakcji towarzyszących biegowi głównemu, ale też kategorii. O   główną nagrodę powalczą wszyscy. Osobne upominki czekają na najlepszych raciborzan. Swoją kategorię mają m.in. energetycy, a od tej edycji będą mieli również nauczyciele i pracownicy oświaty. - Zapraszamy wszystkich biegaczy związanych z pracą w placówkach oświatowych do rywalizacji w I Mistrzostwach Polski w półmaratonie. Na stronie z zapisami jest już uruchomiona dodatkowa zakładka - „tak jestem nauczycielem lub pracownikiem oświaty”. Ci, którzy już się zapisali mogą edytować swoje dane i dopisać się do Mistrzostw. Natomiast nowe osoby muszą wybrać wspomnianą opcję – tłumaczy Tomasz Bieliński z Ośrodka Sportu i Rekreacji w Raciborzu.

Pomysłodawcą Mistrzostw Polski Nauczycieli i Pracowników Oświaty jest ZNP, a organizatorami półmaratonu Ośrodek Sportu i Rekreacji w Raciborzu oraz Urząd Miasta Racibórz. Zapisać można się tutaj: https://online.datasport.pl/zapisy/portal/zawody.php?zawody=2891.

***

III RAFAKO Półmaraton Racibórz odbędzie się w niedzielę, 27 sierpnia 2017 roku. Zawodnicy do pokonania  będą mieli dokładnie 21 097,5 m ulicami Raciborza. Trasa posiada atest PZLA. Organizatorami przedsięwzięcia jest Miasto Racibórz, Ośrodek Sportu i Rekreacji w Raciborzu, a sponsorem głównym firma RAFAKO S.A. W ramach imprezy odbędą się III Mistrzostwa Polski Energetyków.

Autor tekstu: Justyna Korzeniak, Adventure Media
Autor zdjęć: Adventure Media

***
III RAFAKO Półmaraton Racibórz odbędzie się w niedzielę 27 sierpnia 2017 roku. Zawodnicy do pokonania będą mieli dokładnie 21 097,5 m ulicami Raciborza. Trasa posiada atest PZLA. Organizatorami przedsięwzięcia jest Miasto Racibórz, Ośrodek Sportu i Rekreacji w Raciborzu, a sponsorem głównym firma RAFAKO S.A. W ramach imprezy odbędą się Mistrzostwa Polski Energetyków i bieg charytatywny. Półmaraton wpisuje się w projekt 4Biegu Racibórz, będący jedną z propozycji świętowania obchodów 800-lecia nadania praw miejskich Raciborzowi.
Szczegóły dotyczące III RAFAKO Półmaraton Racibórz znajdują się na stronie internetowej: http://www.4biegiraciborz.pl/ oraz na oficjalnym Fanpage biegu: https://www.facebook.com/4-BIEGI-Racib%C3%B3rz-377826059090363/.

KONTAKT:
Justyna Korzeniak