Gospodarka » Bezpieczeństwo

W trosce o pewną przyszłość dziecka

Zapotrzebowanie na ubezpieczenia posagowe wynika z tendencji demograficznych. Pokolenie wyżu demograficznego początku lat 80-tych coraz częściej ma już własne rodziny. Potwierdza to zwiększona liczba urodzeń, jaką obserwujemy w ostatnich latach.

Z perspektywy rodziców, kluczowym elementem planowania przyszłości dzieci jest zapewnienie im właściwej edukacji oraz dobrego startu w dorosłe życie. Koszty studiów związane są nie tylko z opłatami za czesne, ale również z dojazdami, dodatkowymi zajęciami, czy wynajmem mieszkania.

Aby zgromadzić środki na ten cel możemy skorzystać z wielu produktów finansowych. Jednym z nich jest ubezpieczenie posagowe „W trosce o pewną przyszłość” ING Życie. Produkt ten spełnia rolę ochronną, jednocześnie gwarantując klientom pełną kontrolę nad ich inwestycjami. Klienci już w momencie podpisywania umowy mogą określić, jaką sumę chcą oszczędzić.

Przewagą ubezpieczenia posagowego nad innymi formami oszczędzania – takimi jak lokata czy fundusze inwestycyjne – jest połączenie możliwości inwestowania z ochroną, jaką zapewnia ubezpieczenie na życie. Z jednej strony polisa zapewnia wypłatę sumy zgromadzonych składek inwestycyjnych, powiększonych
o naliczony udział w zysku, w momencie zakończenia okresu ubezpieczenia. Z drugiej, dzięki niej rodzice mogą zapewnić przyszłość swoim dzieciom nawet, gdy ich zabraknie.Towarzystwo ubezpieczeń przejmuje bowiem opłacanie składki za klienta w przypadku kiedy nie jest on zdolny do wykonywania jakiejkolwiek pracy lub do samodzielnej egzystencji. Dzięki temu kapitał będzie gromadzony pomimo życiowych trudności.
Kluczowym elementem z punktu widzenia odbiorców jest też możliwość niemal dowolnego konfigurowania umowy. Mają oni możliwość dopasowania okresu ubezpieczenia do konkretnych wydarzeń w życiu swoim lub dziecka. Klienci mogą też wypłacić do 20% środków w całym okresie ubezpieczania, zawiesić kolejne wpłaty w razie tymczasowych problemów finansowych, zwiększać wysokość składki w czasie trwania umowy, czy dokonywać wpłat dodatkowych. Dodatkowo, wypłata dla klienta na zakończenie umowy nie jest pomniejszana o 19% podatek od dochodów kapitałowych.

Ubezpieczenia posagowe mają szansę stać się popularnym sposobem gromadzenia kapitału na cele takie jak edukacja dzieci, czy ich start w dorosłe życie. Aby produkty tego typu spotkały się z dobrym przyjęciem klientów muszą charakteryzować się przede wszystkim przejrzystością i elastycznością oraz stwarzać pewność zgromadzenia określonego kapitału. Inwestując w przyszłość dziecka, nie lubimy ryzykować.

Adam Gawryła, Menedżer ds. Produktów w ING Życie

Multi_Communications