Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

W trosce o Twoje serce - bezpłatne badania kardiologiczne w Porcie Łódź

W najbliższą niedzielę w Porcie Łódź odbędzie się akcja „Zadbaj o swoje serce”. Przez cały dzień wszyscy klienci będą mogli skorzystać z bezpłatnych badań EKG i poziomu cholesterolu oraz konsultacji lekarza specjalisty oraz dietetyka.

6 czerwca w godzinach 10.00 – 18.00 w  Centrum Handlowym Port Łódź odbędzie się pierwsza akcja „Zadbaj o swoje serce!” w ramach 19 Edycji Łódzkiej . Projekt „Zadbaj o swoje serce!” ma charakter informacyjno - profilaktyczno – społeczny i jest całkowicie bezpłatny dla wszystkich, którzy chcą przebadać swoje serce.

Głównym celem akcji jest ułatwienie dostępu do lekarzy oraz profilaktyka kardiologiczna w zakresie wykonywania badań EKG, badań cholesterolu, obliczania wskaźnika BMI, pomiaru ciśnienia, wskazań właściwej diety, zapobiegania nadciśnieniu tętniczemu i nadwadze. Pacjenci są również diagnozowani pod kątem stwierdzenia czynników ryzyka zachorowania na chorobę niedokrwienną serca oraz zawału mięśnia sercowego. Organizatorzy postarają się uświadomić, jak ważne są regularne badania oraz dbałość o swoje zdrowie poprzez aktywny styl życia, który pomaga zapobiegać otyłości oraz innym chorobom tak silnie dotykającym teraz nasze społeczeństwo. Akcje organizowane są przez Telemedycynę Polską S.A. już od 2006 roku i obecnie projekt „Zadbaj o swoje serce!” jest największym projektem bezpłatnych badań serca w całej Polsce. Dzięki polskim firmom takim jak Holbex, Benecol oraz Tele24, które współfinansują projekt „Zadbaj o swoje serce!” oraz mediom wspierającym nasze działania, pacjenci mogą bezpłatnie skorzystać z badań oraz konsultacji lekarskich i dietetycznych, uzyskując informacje na temat zdrowego stylu życia i odpowiednio zbilansowanej diety korzystnej dla ich stanu zdrowia. Patronami medialnymi 19 Edycji Łódzkiej są TVP Łódź, Radio Złote Przeboje, Dziennik Łódzki oraz naszemiasto.pl. Prezydent Miasta Łodzi Pan Tomasz Sadzyński objął akcje „Zadbaj o swoje serce!” honorowym patronatem.

Katarzyna Rąkowska