Firma » Biznes

W Turcji niepewność polityczna i gwałtowne osłabienie liry

W Turcji panuje nadal duża niepewność polityczna, problemy w sferze bezpieczeństwa oraz globalne obawy dotyczące gospodarki.

W 2015 r. w Turcji dwukrotnie odbywały się wybory, zatem w ciągu ostatnich dwóch lat obywatele chodzili do urn już cztery razy. Po fiasku rozmów w sprawie utworzenia rządu koalicyjnego po wyborach parlamentarnych z 7 czerwca kolejne wybory przeprowadzono 1 listopada. Połączenie zwiększonej niepewności politycznej, problemów w sferze bezpieczeństwa i globalnych obaw dotyczących sytuacji gospodarczej spowodowało gwałtowne osłabienie liry, która we wrześniu osiągnęła historyczne minimum względem USD.

Z uwagi na silną zależność Turcji od napływu kapitału i importu towarów, przedsiębiorstwa tureckie negatywnie odczuły gwałtowne wahania kursu i głęboką deprecjację liry. Dodatkowo słabość EUR względem USD spowodowała skurczenie marży zysku firm rozliczających koszty produkcji w USD i przychody w EUR. Liczba i wartość czeków bez pokrycia wzrosła, co wskazuje na pogorszenie się wydolności płatniczej. Rosnące napięcia w regionie wpłynęły także na zmniejszenie eksportu, co przełożyło się na spadek przychodów firm. Te negatywne skutki odczuły głównie branże: metalurgiczna (oprócz hutnictwa żelaza i stali), budowlana i chemiczna.

W związku ze znacznym odprężeniem politycznym po wyborach z 1 listopada wyprzedaż liry zmniejszyła się. W najbliższym okresie decyzje amerykańskiej Rezerwy Federalnej w kwestii polityki monetarnej mogłyby ograniczyć zmienność kursów walut wschodzących, w tym liry. W połączeniu ze wzrostem zaufania konsumentów mogłoby to zmniejszyć ryzyko sektorowe. Niemniej jednak problemy z bezpieczeństwem w regionie oraz podatność struktury gospodarki kraju na zewnętrzne czynniki nadal będą oddziaływać na poziom ryzyka. Ta sytuacja dotyczy przede wszystkim branży metalurgicznej (z włączeniem hutnictwa żelaza i stali) oraz spożywczej i tekstylnej, gdyż są one najbardziej dotknięte deprecjacją liry. Ponadto ostatnie wydarzenia zwiększające ryzyko geopolityczne – takie jak napięcia między Turcją i Rosją oraz akty przemocy w Syrii i Iraku – również przesądzają o kondycji tych sektorów oraz negatywnie odbijają się na zdolności płatniczej.

KONTAKT DLA MEDIÓW: Anna A. GUZIK – T. +48 22 465 02 22, M. +48 509 467 531 – E. anna.guzik@coface.com

Coface