Firma » Biznes

Walnego Zgromadzenia Międzynarodowej Organizacji Pracodawców (IOE)

Podczas briefingu poprzedzającego obrady Walnego Zgromadzenia Międzynarodowej Organizacji Pracodawców (IOE), którego gospodarzami są Pracodawcy RP, zaproszeni goście przedstawili główne cele, jakie przyświecają działalności IOE, a także odnieśli się do wydarzeń za naszą wschodnią granicą.

Renate Hornung-Draus, wiceprezydent Międzynarodowej Organizacji Pracodawców zdecydowanie podkreśliła fakt, iż IOE nie miesza się do polityki, a jej członkowie – mimo czasem politycznie trudnych, dwustronnych relacji – doskonale współpracują ze sobą na forum IOE. Wtórował jej Prezydent Pracodawców RP Andrzej Malinowski. – Naszym podstawowym zadaniem jest łączenie, a nie dzielenie. Nie widzę lepszej drogi do pojednania jak współpraca i dobre interesy – powiedział Prezydent Pracodawców RP. Podkreślił także fakt, że Polska jest gotowa do pomocy przy zmienianiu ukraińskiej gospodarki, której obecna kondycja nie jest najlepsza. – Łączy nas wiara w to, że bliskie kontakty organizacji przedsiębiorców z wielu państw mogą zbudować przyjazną atmosferę między naszymi rządami – dodał Prezydent Malinowski.

Hornung-Draus zwróciła uwagę na wielkie korzyści, jakie mogą płynąć z synergii międzynarodowych organizacji pracodawców. Dzięki niej, głos pracodawców z Europy środkowej i Wschodniej może być słyszany na poziomie globalnym. Przypomniała o roli IOE i miejscu tej organizacji w nowoczesnej gospodarce, która zrzesza dziś 150 narodowych organizacji pracodawców ze 143 krajów. Działa w skali światowej już od prawie stu lat - powstała w 1920 roku. Uznawana jest za jedyny podmiot działający w imieniu pracodawców w globalnej skali światowej, podejmujący problematykę zatrudnienia i spraw socjalnych. Od 1991 roku w pracach tej Organizacji bierze udział jedyna polska organizacja – Pracodawcy RP.

IOE współpracuje w Genewie z ILO (Międzynarodową Organizacją Pracy), a poprzez udział w światowej strukturze doradczej B20, przygotowuje pod obrady grona przywódców najbogatszych krajów świata rekomendacje świata biznesu, także z krajów spoza grupy G20, w zakresie zapewnienia wzrostu gospodarczego, walki z bezrobociem i wyrównywania szans regionów.

Hornung-Draus przypomniała, że IOE działa na rzecz wspierania założeń polityki gospodarczej, zatrudnienia, ochrony środowiska oraz polityki społecznej, które są niezbędne dla utrzymania i rozwoju wolnej przedsiębiorczości oraz gospodarki rynkowej. Tworzy w skali globalnej międzynarodowe forum wymiany dobrych praktyk, reprezentuje i promuje interesy krajowych organizacji pracodawców i ich członków na całym świecie we wszystkich kwestiach pracy i polityki społeczno-gospodarczej. Działa na rzecz walki z bezrobociem oraz prowadzi politykę informacyjną promującą zrozumienie punktów widzenia pracodawców w skali światowej.

Podczas obrad w Warszawie przedstawiciele z 40 narodowych organizacji pracodawców IOE mają omówić wiele kwestii, problemów i wyzwań stojących przed ruchem pracodawców w coraz bardziej globalizującej się, światowej gospodarce. Program obejmuje kwestie zmian w technologii pracy, życia codziennego i możliwościach komunikowania się, problemy rynku pracy, strukturalnego bezrobocia w tym zapewnienia pracy młodym ludziom, debatę o prawie do strajku w nowoczesnej gospodarce oraz standardów w prowadzeniu biznesu i respektowania human rights.

Prezydent Malinowski przypomniał rolę, jaką odegrali polscy pracodawcy, a w szczególności Pracodawcy RP, w zmienianiu gospodarczej rzeczywistości po 1989 roku. – To pracodawcy wpłynęli na zakres zmian w Europie, to my nadawaliśmy ich tempo, to my walczyliśmy z urzędnikami – przypomniał Prezydent Pracodawców RP. – Nasze zadania zdefiniowaliśmy jako obowiązek reprezentowania na forum publicznym wspólnych interesów pracodawców, wymuszanie na decydentach korzystnych dla rozwoju firm rozwiązań, inicjowanie publicznych debat, prezentowanie własnych pomysłów na rozwój przedsiębiorczości, aktywne transponowanie na polski grunt najlepszych zagranicznych wzorców – powiedział Andrzej Malinowski. Podkreślił także zadania, jakie stały i stoją przed organizacjami pracodawców, z dużym naciskiem na budowanie dialogu społecznego. Zwrócił także uwagę na fakt, iż transformacja dobiega końca, teraz jest czas globalizacji. – Tego mechanizmu już się nie cofnie. Nasze przedsiębiorstwa to wiedzą, inwestując na całym świecie – dodał Andrzej Malinowski.

O roli i współpracy Międzynarodowej Rady Koordynacyjnej Związków Pracodawców (ICCEU) z międzynarodową Organizacją Pracodawców powiedział z kolei Kazach Kadyr Baikenov, który został nowym przewodniczącym ICCEU. Wyboru dokonali przedstawiciele pracodawców z 11 państw podczas obrad Rady w Warszawie. Baikenov oficjalnie obejmie to stanowisko 1 stycznia 2015 r. Do tego czasu przewodnictwo sprawować będzie nadal aktualny szef tej organizacji, Andrzej Malinowski. Przypomnijmy, że Rada powstała 15 kwietnia 2010 roku. Porozumienie powołujące ją do życia podpisały: Armenia, Azerbejdżan, Białoruś, Bułgaria, Węgry, Kazachstan, Litwa, Łotwa, Polska, Rosja, Rumunia, Ukraina, Estonia – w sumie 15 organizacji z 13 państw. Rada powstała, aby m.in. sprzyjać tworzeniu trwałych relacji między krajowymi organizacjami pracodawców, jak również wymieniać doświadczenia w sferze regulacji stosunków społeczno-zawodowych i związanych z nimi stosunków gospodarczych.

Z kolei Sekretarz Generalny IOE Brent Wilton podkreślił rolę, jaką odegrali Pracodawcy RP w transformacji gospodarczej Polski.

iwonamichalowska