Dom » Nieruchomość

Wawel Service nagrodzony za wyznaczanie trendów w zakresie energooszczędności!

30 września 2016 roku w Urzędzie Miasta Krakowa odbyło się rozdanie nagród w konkursie o tytuł Krakowskiego Dewelopera Roku organizowanym przez Stowarzyszenie Budowniczych Domów i Mieszkań.

Zasiadający w jury czołowi specjaliści rynku budowlanego i energetycznego docenili ogromny wkład Wawel Service w propagowanie rozwiązań z zakresu energooszczędności na rynku deweloperskim nagradzając firmę specjalnym wyróżnieniem, przyznanym po raz pierwszy w historii konkursu.

Siódma edycja konkursu była zarazem pierwszą podczas której przyznano nagrodę specjalną za wyznaczanie trendów w zakresie energooszczędności na rynku deweloperskim. Nagroda została przyznana przez jury specjalistów pod przewodnictwem doktora Marcina Furtaka – Dyrektora Małopolskiego Laboratorium Budownictwa Energooszczędnego. Z rąk Dariusza Łapińskiego z CEZ Polska i Grzegorza Żebrowskiego z EDF Polska reprezentujących program „Ciepło dla Krakowa” wyróżnienie w imieniu Wawel Service odebrał prezes Bogusław Maciaś.

„Jesteśmy dumni z tej nagrody. Doskonale podsumowuje ona 25 lat istnienia Wawel Service na rynku deweloperskim. Podkreśla również cel, który przyświeca firmie w jej codziennym działaniu – wyznaczanie najwyższych standardów. Każdego dnia ludzie związani z Wawel Service dokładają wszelkich starań do tego by dostarczyć Klientom produkt najwyższej jakości, a jednocześnie zrobić to w zgodzie ze środowiskiem. Dzięki temu powstają innowacyjne inwestycje na skalę krajową. To właśnie my, jako pierwszy deweloper w Polsce, zaproponowaliśmy klientom energooszczędne mieszkania z dopłatą do kredytu hipotecznego w ramach programu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Pierwszy w Polsce energooszczędny budynek wielorodzinny jaki znalazł się na liście NFOŚiGW to nasza inwestycja - Borkowska B1 i B2. Przetarła ona szlak dla kolejnych propozycji z zawansowanymi rozwiązaniami w zakresie energooszczędności takich jak chociażby Halszki 28A. Inwestycje te idealnie trafiają w potrzeby zyskującego świadomość proekologiczną społeczeństwa” – podsumowuje Bogusław Maciaś, Prezes Wawel Service.

„Sukces jaki osiągnęliśmy, nie jest końcem naszych starań. Teraz poprzeczka została zawieszona wyżej. Nagroda jest nie tylko uznaniem naszej pracy i wkładu w rozwój rynku deweloperskiego, ale również wezwaniem do tego, by nieustannie podnosić jakość i potwierdzać, że Wawel Service jest branżowym liderem w stosowaniu rozwiązań efektywnych energetycznie” – dodaje Adrian Potoczek, Dyrektor ds. sprzedaży w Wawel Service. Cecha która zdaniem komisji sędziowskiej wyróżnia firmę Wawel Service na tle pozostałych deweloperów to stosowanie nowatorskich rozwiązań w obszarze energetycznym i ochrony środowiska. Inwestycje krakowskiego dewelopera już teraz posiadają rozwiązania spełniające wymagania w zakresie zużycia energii pierwotnej, które będą obowiązywać od 2021 roku. Nie bez znaczenia dla werdyktu było również zmniejszenie w zrealizowanych inwestycjach zapotrzebowania na ciepło o około 30% i ograniczenia emisji CO2 dzięki wykorzystaniu w inwestycjach m.in. wysokosprawnych kotłowni kondensacyjnych czy ciepła z sieci miejskiej wraz z rekuperacją powietrza oraz zastosowanie przemyślanych rozwiązań eliminujących „mostki cieplne” i zapewniających szczelność budynków.

UnicornMedia