Firma » Finanse

Wezwanie do sprzedaży akcji Bankier.pl S.A.

MIH Allegro B.V. ogłosiło wezwanie do sprzedaży 100% akcji Bankier.pl S.A.

Zarząd Bankier.pl S.A. zapoznał się z treścią wezwania do sprzedaży akcji Spółki, ogłoszonego w dniu 09.06.2009 r. przez MIH Allegro B.V. i obecnie analizuje szczegółowo warunki wezwania.

Zarząd Spółki rozpoczął pracę nad przygotowaniem swojego oficjalnego stanowiska odnośnie ogłoszonego wezwania.

„Naszym celem jest szybkie przygotowanie i opublikowanie oficjalnego stanowiska Zarządu Spółki w sprawie wezwania ogłoszonego przez MIH Allegro B.V., ponieważ otrzymujemy wiele zapytań dotyczących naszego stanowiska w tej kwestii, ze strony zarówno naszych akcjonariuszy, jak i mediów" - powiedziała Joanna Kuzdak, Prezes Zarządu Bankier.pl S.A..

Zarząd Spółki, działając na podstawie upoważnienia udzielonego uchwałą WZA z dnia 29 kwietnia 2008 r., kilkanaście miesięcy temu rozpoczął proces poszukiwania inwestora dla Bankier.pl S.A., wychodząc z założenia, iż posiadanie silnego inwestora strategicznego bądź finansowego leży w interesie spółki i jej akcjonariuszy.

„Obecnie ogłoszone wezwanie jest konsekwencją tego procesu i w związku z tym Zarząd przyjmuje fakt jego ogłoszenia z zadowoleniem" - dodała Joanna Kuzdak.

„Nie odnosząc się do warunków wezwania, które w chwili obecnej nadal podlegają naszej analizie, uważamy, iż MIH Allegro B.V. jest silnym inwestorem strategicznym i liczącym się graczem na polskim rynku internetowym, który mógłby pozytywnie wpłynąć na perspektywy rozwoju naszej spółki poprzez, między innymi synergie operacyjne oraz dostęp do branżowego know-how" - powiedział Roman Bryś, Członek Zarządu Bankier.pl S.A., odpowiedzialny za operacyjne aspekty działalności podmiotu.

Bankier.pl S.A., obecny na rynku od 2000 r., jest liderem na polskim rynku internetowych firm mediowych koncentrujących się na sektorze finansów. Spółka czerpie przychody ze sprzedaży powierzchni  reklamowej oraz z pośrednictwa i doradztwa finansowego. Bankier.pl oferuje produkty i usługi blisko 50 renomowanych instytucji finansowych, które poprzez kanały dystrybucji portalu dostępne są dla ponad 7 milionów osób miesięcznie. W skład Grupy Bankier.pl wchodzą portale i serwisy zaliczane do czołówki witryn w swoich kategoriach tematycznych: Bankier.pl, Twoja-Firma.pl, PIT.pl, VAT.pl, PRNews.pl i Mojeauto.pl.

Grupa Bankier.pl przyciąga coraz większą liczbę użytkowników, głównie osób zainteresowanych tematyką finansowo-biznesową. W marcu 2009 roku ich liczba wyniosła 2,4 miliona, a łączna liczba odsłon przez nich wygenerowanych 54,7 miliona. Od 19 czerwca 2006 Bankier.pl S.A. jest notowany na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych.

ap