Społeczeństwo » Społeczeństwo

Wielkanocny koszyczek dla seniora. Zostań darczyńcą akcji Stowarzyszenia mali bracia Ubogich

Długotrwałe osamotnienie u osób starszych powoduje apatię i pogarsza stan zdrowia, a niekiedy prowadzi do pojawienia się depresji. Przeciwdziałanie samotności jest niezwykle istotne, szczególnie w Święta, gdy ważnym elementem jest spotkanie z bliskimi. Dlatego Stowarzyszenie mali bracia Ubogich zachęca do podarowania wielkanocnego koszyczka, ufundowania spotkania dla samotnych starszych osób. To dla nich okazja do wspólnego świętowania z drugim człowiekiem.

Apatię, pogorszony czy obniżony nastrój odczuwają zarówno dorośli, młodzież, jak i seniorzy. U osób starszych mniej ruchu na świeżym powietrzu, czas spędzany głównie w domu i poczucie osamotnienia dodatkowo potęgują zły stan psychiczny. Wiosna jest nadzieją na zmianę i odzyskaniem sensu. Wielkanoc to dla wielu seniorów pierwsza od dawna okazja do wyjścia z domu, spotkań i złapania promieni słońca. Dlatego działające od ponad 20 lat Stowarzyszenie mali bracia Ubogich organizuje wielkanocne śniadania dla podopiecznych z 13 polskich miast, stwarzając starszym osobom możliwość spotkania z innymi ludźmi. Dla wielu samotnych seniorów to szansa, aby znów poczuć rodzinną atmosferę. Dla 90-letniej pani Aliny z Krakowa to jedno z nielicznych takich wyjść w ciągu roku, kiedy może spotkać się z ludźmi i poczuć radość, zarówno w trakcie spotkania, jak i długo po nim. Do tego spotkania długo wracałam myślami w ciągu kolejnych miesięcy. Szczególnie podobała mi się oprawa muzyczna i kwietny upominek, który pięknie ozdabiał mój parapet przez całą wiosnę – mówiła pani Alina po zeszłorocznym spotkaniu.

Przewlekła samotność u osób starszych ma różne oblicza

Pani Janina z Lublina, podopieczna Stowarzyszenia mali bracia Ubogich, w wieku 6 lat straciła ojca, a gdy miała 23 lata – matkę. Już od dziecka jej zdrowie było słabe, a po szkole pracowała u sąsiadów jako pomoc. Potem przez lata zatrudniona była przy pakowaniu cukierków i w fabryce, aż do momentu, gdy organizm całkowicie odmówił posłuszeństwa i przeszła na rentę. Dzisiaj 88-letnia seniorka ma poważny problem z chodzeniem. Przez większość życia jest samotna, jej siostra mieszka w Kanadzie, a bracia już nie żyją. Szczególnie mocno doskwiera jej osamotnienie.

Na starość jestem sama. Nigdzie nie wychodzę. Koleżanka przez 5 lat namawiała mnie, żebym zgłosiła się do Stowarzyszenia, a ja się bardzo krępowałam. W końcu się zdecydowałam. I jestem wreszcie z ludźmi – mówi pani Janina. Seniorka bardzo ciepło wspomina ostatnie wydarzenie Stowarzyszenia, na którym była, czyli spotkanie wigilijne z wolontariuszami oraz pozostałymi podopiecznymi: – Taka jedność panowała. Wokół zadowoleni ludzie. Czułam się jak w rodzinie – mówiła pani Janina, która z ogromną nadzieją wyczekuje kolejnego, wielkanocnego spotkania.

Osamotnienie przyczyną depresji u seniorów

Według raportu „Samotność wśród osób 80+” Stowarzyszenia mali bracia Ubogich z 2023 r., dla 94% badanych seniorów relacje z bliską rodziną są bardzo ważne, a prawie połowa, bo aż 48% osób odczuwa brak towarzystwa. Aż 72% osób starszych utraciło swoich bliskich. Spędzenie Świąt Wielkanocnych samotnie to dla nich trudna sytuacja. Osoby osamotnione są znacznie bardziej podatne na wiele problemów ze zdrowiem, także psychicznych.

Jak dodaje ekspertka pracująca z osobami starszymi i wspierająca je w budowaniu poczucia dobrostanu psychicznego, warto zauważyć, że wśród osób starszych obserwuje się znaczny odsetek występowania depresji, będącej jednym z ważniejszych problemów zdrowotnych w tej grupie. – Niepokojąca u seniorów jest także samotność, która, jak wynika z dostępnych badań, jest groźna dla zdrowia, zarówno w wymiarze psychicznym, jak i fizycznym. Osoby starsze doświadczające samotności są w większym stopniu narażone na zachorowanie np. na cukrzycę typu 2 czy rozwój schorzeń sercowo-krążeniowych. Samotność sprzyja także występowaniu demencji, depresji czy choroby Alzheimera. Zwłaszcza gdy mówimy o tzw. samotności przewlekłej, doświadczanej wtedy, gdy poczucie osamotnienia, pustki, braku satysfakcjonujących relacji czy bliskich więzi trwa wiele miesięcy, a nawet lat. Niekiedy może się ona także wiązać z przedwczesną umieralnością, a ta w przypadku osób starszych wynosi aż 14% – mówi Ilona Zakowicz, gerontopedagożka od kilkunastu lat pracująca z osobami starszymi.

Wolontariat towarzyszący, spotkanie z innymi seniorami i czas spędzony z drugą osobą przy wielkanocnym stole są dla starszych osób niezwykle ważne. Ten rodzaj wsparcia, który znacząco może poprawić stan zdrowia, oferuje Stowarzyszenie mali bracia Ubogich.

Koszyczek wielkanocny pełen nadziei

Wychodząc naprzeciw potrzebom osamotnionych osób starszych, Stowarzyszenie mali bracia Ubogich jak co roku prosi o ufundowanie seniorom świątecznego koszyczka w formie wielkanocnego śniadania dla seniorów z 13 miast Polski. Spędzą wspólnie czas w gronie wolontariuszy i innych osób starszych oraz otrzymają drobny, świąteczny upominek.

– Nikt nie chce czuć się samotny, tym bardziej w Święta. Wiemy, jak ważne jest to dla zdrowia osób starszych. Spotkanie świąteczne to jeden dzień, kilka chwil, a potrafi tak wiele zmienić w samopoczuciu osób, które potrzebują rozmowy i relacji z drugą osobą. Wsparcie, o które prosimy, może mieć naprawdę wielkie znaczenie, bo na przykład, chociażby w zeszłym roku, dzięki darowiznom udało nam się zorganizować w Poznaniu transport medyczny dla seniorów, którzy na co dzień są „więźniami czwartego piętra” i bez takiego wsparcia nie mieli jak dotrzeć na spotkanie świąteczne. Zachęcamy do ufundowania seniorom symbolicznego wielkanocnego koszyczka. Każda, choćby najmniejsza kwota, ma znaczenie, bo pozwoli nam przygotować dla nich Święta, na jakie zasługuje każdy z nas – mówi Joanna Mielczarek, Dyrektor Stowarzyszenia mali bracia Ubogich.

Aby wesprzeć wielkanocną akcję, wystarczy wejść na stronę i przekazać darowiznę: www.malibracia.org.pl/wielkanoc/.

Katarzyna_K