Firma » Biznes

Wielkopolska Jakość w Koninie

Sześć firm z Konina i okolic potwierdziło właśnie swe wysokie kompetencje w zarządzaniu. Certyfikaty znaków Wielkopolska Jakość wręczyli w konińskim Ratuszu przedstawiciele Wielkopolskiego Instytutu Jakości i Prezydent Unii Wielkopolan Paweł Leszek Klepka.

Miejski Zakład Gospodarki Odpadami Komunalnymi w Koninie jest dynamicznie modernizującym się przedsiębiorstwem komunalnym. Model przywództwa obowiązującego w Zakładzie nawiązuje do stylu partycypacyjnego.

W strukturze organizacyjnej widoczny jest czytelny podział obowiązków oraz tendencje do wykorzystywania atutów pracy zespołowej. Współpraca wewnętrzna i atmosfera pracy jest jednym z podstawowych atutów przedsiębiorstwa. Zakład posiada certyfikat Wielkopolska Jakość od 2005 roku. W roku 2009 po przeprowadzonej wizytacji spółka uzyskała wyższy poziom wyróżnienia Wielkopolskiej Jakości - tytuł lidera. Zakład działa od 1999 roku, w tym czasie wprowadził wiele nowych technologii stając się jednym z regionalnych liderów w zakresie zagospodarowania odpadów. MZGOK znany jest również z szeroko prowadzonej akcji edukacji ekologicznej oraz działań w zakresie segregacji odpadów.

Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej - Konin Sp. z o.o. jest spółką komunalną działającą w warunkach naturalnego monopolu. Model zarządzania zakłada duże znaczenie formalnych rozwiązań systemowych w zarządzaniu. W polityce personalnej wart odnotowania jest nie tylko funkcjonujący proces doskonalenia zawodowego pracowników ale również „socjalne" podejście do zagadnienia relacji pracodawca-pracownik, co zapewne przenosi się na wewnętrzną atmosferę pracy. Podkreślić należy stałą modernizację posiadanej infrastruktury poprzez stosowanie najnowszych rozwiązań technologicznych podnoszących niezawodność procesów głównych. Przedsiębiorstwo w roku 2009 po przeprowadzonej wizytacji uzyskało wyższy poziom wyróżnienia Wielkopolskiej Jakości - tytuł lidera.

Zakład Utylizacji Odpadów Sp. z o.o. w Koninie jest specjalistycznym przedsiębiorstwem zajmującym się utylizacją odpadów niebezpiecznych. System zarządzania opiera się na modelu silnego przywództwa. Spółka posiada wdrożony system zarządzania środowiskiem według międzynarodowej normy ISO 14001. Firma w roku 2009 odnowiła znak i certyfikat Wielkopolska Jakość oraz wdrożyła System Zarządzania Relacjami z Pracownikami w oparciu o standardy opracowane przez Wielkopolski Instytut Jakości i uzyskała certyfikat laureata Programu Rozwoju Kapitału Ludzkiego. Przedmiotem działalności spółki jest świadczenie usług w zakresie unieszkodliwiania i transportu odpadów niebezpiecznych oraz innych niż niebezpieczne.

Z uwagi na wszechstronność i kompleksowość świadczonych usług ZUO Konin stanowi ważne ogniwo wojewódzkiego i krajowego planu gospodarki odpadami.

Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowego "KaDe" jest firmą rodzinną obecną na rynku już ponad 10 lat działającą w branży informatycznej. KaDe świadczy profesjonalne usługi informatyczne obejmujące szerokie spektrum wsparcia działalności klientów z różnych branż. Firma kładzie w szczególności duży nacisk na spełnienie wymagań klienta. Usługi obejmują m.in. utrzymanie infrastruktury IT, wdrożenia i consulting. W podejściu do zarządzania ludźmi firma stawia na sprawdzonych, godnych zaufania pracowników. Działając w swojej branży zauważalne jest dążenie do zostania liderem na rynku konińskim.

Przedsiębiorstwo Instal - Bud Sp. z o.o. od 1991 roku zajmuje się kompleksowymi usługami w zakresie ogrzewnictwa ( wykonuje kotłownie gazowe i olejowe, sieci cieplne, węzły i instalacje, układy z wykorzystaniem ekologicznych źródeł energii - kolektorów słonecznych i pomp ciepła, systemy wentylacji i klimatyzacji). Posiada własną pracownię projektową, która  tworzy opracowania techniczne, natomiast dział serwisu zajmuje się opieką nad eksploatowanymi urządzeniami ciepłowniczymi. Firma propaguje nowoczesne i ekologiczne technologie. Z Instytutem w programie Wielkopolskiej Jakości współpracuje od 2001 roku.

Hydro-Tech Konin to firma o wieloletnim stażu na rynku, której działalność opiera się o trzy grupy produktów: armatura przemysłowa i wyroby hutnicze, płytki i panele bezpieczeństwa, energia odnawialna - pompy ciepła. Działania Przedsiębiorstwa „HYDRO-TECH" Konin ukierunkowane są spełnienie wymagań jakościowych oraz rozwój oferty rynkowej. Firma posiada jasno określoną wizję i strategię działania, a współpraca handlowa Firmy Hydro-Tech Konin  opiera się o firmy będące uznanymi liderami jakości na europejskim i krajowym rynku, których są oficjalnym przedstawicielem i dystrybutorem. W podejściu do zarządzania ludźmi firma stawia na optymalizację warunków pracy, m.in. przy udziale systemów informatycznych.

Odpowiedzialny za Certyfikaty Wielkopolskiej Jakości Wielkopolski Instytut Jakości to jednostka badawcza działająca przy Unii Wielkopolan.
Certyfikacja, pomoc w zarządzaniu, kwalifikowane doradztwo to tylko niektóre świadczone przez nią usługi. Placówka już od kilkunastu lat wspiera wielkopolską przedsiębiorczość. Wiele z usług Instytutu może być świadczonych nieodpłatnie.
Obok uznanych już Programów Wielkopolskiej Jakości Instytut jest znanym i cenionym doradcą gospodarczym. Pomaga pozyskiwać pieniądze z Unii Europejskiej. Działa także w Krajowej Sieci Innowacji KSU. Dzięki temu świadczy usługi proinnowacyjne. Wspiera transfer technologii (wiedza, rozwiązania organizacyjne, informatyczne itp.). Wykonuje audyty technologiczne. Te usługi mogą być świadczone bezpłatnie lub komercyjnie.
Instytut jest jedną z zaledwie kilku wielkopolskich instytucji badawczych mogących świadczyć usługi w ramach Krajowej Sieci Innowacji KSU. Obecnie usługi te obejmują: przeprowadzenie audytu technologicznego oraz obsługę procesu transferu technologii.

Wielkopolski Instytut Jakości