Gospodarka » Przemysł

Wiemy już jak wygląda polski rynek produktów z tworzyw sztucznych

Dotarliśmy do najnowszego raportu opublikowanego przez firmę PlasticsEurope Polska. Z danych przedstawionych przez analityków wynika jednoznacznie, że branża rośnie w dynamicznym tempie nie tylko w naszym kraju, ale i Europie.
Na polskim rynku działa kilku wiodących producentów tworzyw sztucznych, którzy odpowiadają za produkcję oraz sprzedaż materiałów zaopatrując branże: budowniczą, motoryzacyjną, AGTD&RTV oraz pozostałe. Do czołowych podmiotów funkcjonujących w Polsce zalicza się m.in. Organika Sarzyna S.A, a także Orlen Polyolefins Sp. z o.o. A także Grupa Azoty, Utz Group Polska, Synthos S.A. Oraz inne. Wszystkie odpowiadają za produkcję surowców do przetwórstwa lub produkcję półproduktów i/lub gotowych produktów.

Szacuje się, że w sumie, na krajowym rynku działa koło dwieście trzydzieści podmiotów, które łącznie zatrudniają około 9 tys. specjalistów. W raporcie czytamy, że z kolei w ujęciu rynku przetwórstwa tworzyw sztucznych działa około 7,5 tys. podmiotów, które łącznie zatrudniają około 130 tys. pracowników (przede wszystkim sektor małych i średnich przedsiębiorstw, z których każde zatrudnia średnio nie więcej niż 100 osób).

Europejski rynek wpływa na popyt wewnętrzny

Warto zaznaczyć, że dziś sytuacja w branży tworzyw sztucznych uległa wyraźnej poprawie. Firmy wskazują, że rosnącym zainteresowaniem cieszą się nie tylko pojemniki, skrzyniopalety, ale i opakowania z tworzyw sztucznych. Przypomnijmy, że jeszcze rok 2012 mógł wydawać się mało satysfakcjonujący dla branży - w tym okresie zanotowano wyraźne spowolnienie makroekonomiczne w całej Europie, co odcisnęło się także na polskiej sprzedaży.

Dziś rynek wyraźnie przyspieszył, produkcja rośnie w skali rok do roku w tempie 16,4% (dane na marzec 2014r.).

Zdaniem analityków, zwiększony popyt głównych odbiorców na przełomie lat 2013 i 2014 powinien utrzymać pozytywne wyniki podmiotów działających w branży tworzyw sztucznych.

daman