Firma » Biznes

Wiosna pod znakiem wolontariatu – pracownicy Kompanii Piwowarskiej zrealizowali10 projektów

Pracownicy Kompanii Piwowarskiej chętnie angażują się w działalność wolontariatu pod hasłem „Ekipa nie tylko od święta”. Wiosną tego roku wolontariusze KP zrealizowali łącznie 10 projektów na sumę 90 tys. zł, niosąc radość i pomoc setkom osób w Polsce.

Kompania Piwowarska od wielu lat zachęca swoich pracowników do działań na rzecz społeczności lokalnych. W ramach programu „Ekipa nie tylko od święta” każdy z nich raz na kwartał może zgłosić swój projekt pomocy potrzebującym, a firma umożliwia realizację tych pomysłów i udziela wsparcia finansowego. Wiosną tego roku wolontariusze KP pozostawili swój trwały ślad w postaci 10 projektów zrealizowanych na terenie całej Polski.

Od Cieszyna do Białegostoku

Kompania Piwowarska oprócz trzech browarów – w Poznaniu, Tychach i Białymstoku – posiada 14 centrów dystrybucji, a jej pracownicy rozsiani są po całym kraju. Dzięki temu są w stanie przyjść z pomocą społecznościom lokalnym w wielu zakątkach Polski. Od kwietnia do czerwca 2012 r. ekipy wolontariuszy dotarły do tak odległych od siebie miejsc jak Białystok i Cieszyn. Ze wsparcia KP skorzystali mieszkańcy nie tylko dużych miast, takich jak Poznań czy Tychy, ale także mniejszych miejscowości, np. podpoznańskiego Radzewa czy Zalasewa. Pomoc obejmowała działania z zakresu edukacji, kultury, wychowania i opieki medycznej. Wolontariusze samodzielnie realizowali projekty pomocy lub też współpracowali z wybranymi organizacjami i fundacjami – z niektórymi już po raz kolejny.

Dzieci i młodzież na pierwszym planie

Projekty realizowane wiosną 2012 r. w ramach wolontariatu pracowniczego Kompanii Piwowarskiej skupiały się na pomocy dzieciom i młodzieży – w pełni sprawnym, ale także z niepełnosprawnościami, chorym i zagrożonym wykluczeniem społecznym.

1.   Wiosna sprzyjała aktywności na świeżym powietrzu, dlatego wolontariusze KP wsparli organizacyjnie aż dwa wyjazdy z okazji majówki. Wspólnie ze Stowarzyszeniem na Rzecz Aktywności Młodzieży Niepełnosprawnej Intelektualnie „Aditus” z Białegostoku zorganizowali wyjazd do Europejskiej Wsi Bocianiej w Pentowie. Wzięli w nim udział absolwenci szkoły specjalnej, uczniowie oraz ich rodzice. W programie wycieczki znalazły się gry i zabawy sportowe, plenerowe zajęcia plastyczne, jazda konno i bryczką oraz konkursy. Majówkę dla osób z niepełnosprawnością przygotowali także wolontariusze z Poznania. Podopiecznych Fundacji Wspólnoty Burego Misia zaprosili na piknik pełen konkursów i zabaw, uświetniony pysznym poczęstunkiem.

2.   Pracownicy białostockiego browaru pomogli Katolickiemu Ośrodkowi Wychowania i Terapii Uzależnień „Metanoia” w Czarnej Białostockiej. Dzięki ich wsparciu przeprowadzono remont pokoi podopiecznych i wymieniono meble.

3.   Biegamy i Pomagamy” – poprzez udział w 5. Poznań Półmaratonie dziesięciu pracowników KP wsparło zbiórkę pieniędzy prowadzoną przez platformę Siepomaga.pl. Wolontariuszom udało się zebrać 3 900 zł, które przeznaczono na protezę nogi dla chorego na nowotwór Norberta. Biegnąc, oprócz celu charytatywnego maratończycy starali się wypromować zdrowy tryb życia.

4.   „Kolorowy Szpital” – projekt został zrealizowany we współpracy z Fundacją „CICHA-NADZIEJA”, działającą przy Szpitalu Miejskim w Tychach. Wolontariusze Kompanii Piwowarskiej zajęli się remontem sali intensywnej opieki medycznej oraz wymianą jej wysłużonego wyposażenia. Ponadto z okazji otwarcia odnowionej sali pracownicy KP zorganizowali „Kolorowy Dzień” – razem z Fundacją „Dr Clown” zadbali o rozrywkę i upominki dla małych pacjentów.

5.   Wolontariusze z Kompanii Piwowarskiej pomogli uzupełnić wyposażenie przedszkola „Zaczarowana Podkowa” w Zalasewie – sfinansowano zakup m.in. urządzenia wielofunkcyjnego, materiałów plastycznych, książek i pomocy dydaktycznych. Wolontariusze zaangażowali się także w rewitalizację placu zabaw poprzez zakup dwóch zabawek dla najmłodszych przedszkolaków. Ponadto z okazji Dnia Dziecka pomogli zorganizować piknik dla wszystkich mieszkańców miejscowości.

6.   Projekt „Pod góralskim niebem” trwał od kwietnia do czerwca i wzięło w nim udział 80 podopiecznych Towarzystwa Przyjaciół Dzieci – Oddział Miejski w Tychach. Celem działań było pogłębienie więzi dzieci ze środowiskiem i nauka tolerancji dla innych kultur poprzez przedstawienie dziedzictwa Beskidu Żywieckiego. Pracownicy browaru w Tychach przygotowali dla dzieci wiele atrakcji: wykłady, przedstawienia, wycieczki, zajęcia ruchowe i degustacje lokalnej kuchni.

7.   W ramach projektu „Wychowanie przez teatr” w Pobiedziskach-Letnisku wolontariusze KP wsparli szkolną grupę teatralną – wspólnie ze szkołą zatroszczyli się o nowe wyposażenie sceny i całej auli. Kompania Piwowarska sfinansowała rozsuwaną kurtynę, rolety na okna, a także – wraz ze szkołą – nową podłogę sceny. Dodatkowo wolontariusze KP pomogli w przygotowaniach do spektaklu „Rzepka”, który uczniowie wystawili dla podopiecznych Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej z Pobiedzisk.

8.   Dzięki staraniom wolontariuszy z Poznania w ramach projektu „Pokolorujmy świat dziecka” wyremontowana została świetlica w szkole podstawowej w Radzewie. Ponadto zakupiono zestaw gier stolikowych i książkę do origami, które uatrakcyjnią dzieciom czas wolny. Dla dzieci ogromną atrakcją był wyjazd do Teatru Wielkiego w Poznaniu na spektakl „Okruchy życia – anioły są wśród nas”.

9.   Ekipa wolontariuszy KP wsparła Przedszkole Integracyjne nr 2 w Cieszynie poprzez zaaranżowanie dla dzieci atrakcyjnej przestrzeni do zabawy na powietrzu. Pracownicy Kompanii Piwowarskiej uprzątnęli teren wokół budynku i przygotowali go pod nowy sprzęt. Wykonali również prace ogrodnicze, dzięki którym plac zabaw się zazielenił. Na jesieni w przedszkolnym ogrodzie pojawi się lokomotywa typu Piotruś – konstrukcja łączącą w sobie mostki, drabinki i zjeżdżalnię.

Wolontariat pracowniczy przede wszystkim pozwala pomóc osobom w potrzebie. Jednak w KP to także ważne narzędzie budowania zaangażowania pracowników – wyjaśnia Małgorzata Walędzińska-Półtorak, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w Kompanii Piwowarskiej.Dzięki włączeniu się w inicjatywy czy programy wolontariackie pracownicy, wykorzystując swój wolny czas i umiejętności, mają możliwość realizacji własnych zainteresowań oraz rozwoju kompetencji, które kiedyś mogą się przydać w ich codziennej pracy. Ponadto bycie wolontariuszem daje uczucie satysfakcji z własnych dokonań na rzecz innych, zachęca do nawiązania nowych kontaktów, a także do integracji z innymi pracownikami.

Pomaganie jednym z priorytetów

Program „Ekipa nie tylko od święta” umożliwia pracownikom Kompanii Piwowarskiej zaangażowanie się w pomoc potrzebującym z najbliższej okolicy. Cztery razy w roku każdy pracownik może wybrać organizację, której chciałby pomóc, i opracować projekt wsparcia. Wnioski ocenia Rada Programowa „Ekipy”, a tym, które zostaną zaopiniowane pozytywnie, Kompania Piwowarska przyznaje środki finansowe oraz wspiera je organizacyjnie. Inicjatywy podejmowane przez wolontariuszy stanowią odpowiedź na potrzeby lokalnych społeczności i są realizowane we współpracy z miejscowymi fundacjami i instytucjami. Dotyczą obszarów o charakterze edukacyjnym, oświatowym, wychowawczym, opieki zdrowotnej, ubóstwa, niepełnosprawności, upowszechniania kultury fizycznej i sportu, kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i tradycji. Działania tego rodzaju to jeden z 10 Priorytetów zrównoważonego rozwoju Kompanii Piwowarskiej, przyjętych wspólnie przez całą Grupę SABMiller. W roku rozliczeniowym F12 (kwiecień 2011 – marzec 2012) 192 wolontariuszy KP zrealizowało łącznie 28 projektów, przeznaczając na to 1 558 godzin.

Warto wspomnieć, że wszyscy pracownicy Kompanii Piwowarskiej na co dzień angażują się w pomoc potrzebującym, zbierając zakrętki na rzecz programu „Zakretki.info – Pomagamy nie tylko przyrodzie…” oraz wrzucając do specjalnych kontenerów niepotrzebną odzież w ramach akcji Ciuch w Ruch.

Do redaktora:

Kompania Piwowarska – Lider branży piwowarskiej w Polsce

Kompania Piwowarska jest największym przedsiębiorstwem piwowarskim w Polsce. Kilkusetletnie doświadczenia w warzeniu piwa, nowoczesne technologie i rygorystyczne przestrzeganie zasad produkcji na światowym poziomie gwarantują najwyższą jakość naszych produktów. Do portfela marek KP należą najpopularniejsze polskie piwa – m.in. Tyskie, Żubr, Lech, Dębowe Mocne, Redd's, a także międzynarodowe marki premium: Pilsner Urquell, Grolsch oraz Peroni Nastro Azzurro. Kompania Piwowarska (utworzona w 1999 roku) posiada trzy browary (w Tychach, Poznaniu i Białymstoku) oraz oddziały handlowe na terenie całego kraju. Kompania Piwowarska prowadzi także działalność społeczną oraz programy edukacyjne popularyzujące odpowiedzialność i umiar w konsumowaniu alkoholu. Wielkość sprzedaży osiągniętej przez KP w roku finansowym zakończonym 31 marca 2012 r. wyniosła 13,5 mln hektolitrów piwa.

SABMiller – jeden z największych na świecie producentów piwa

Kompania Piwowarska jest częścią jednego z największych na świecie producentów piwa – SABMiller plc. Grupa produkuje lub dystrybuuje piwo na sześciu kontynentach, a jej ogólnoświatowy portfel obejmuje międzynarodowe piwa premium, takie jak Grolsch, Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurro czy Pilsner Urquell oraz czołowe marki lokalne, takie jak Aquila, Castle, Miller Lite, Snow czy Tyskie. SABMiller jest jedną z największych na świecie (poza USA) firm rozlewających produkty Coca-Coli. W roku finansowym zakończonym 31 marca 2012 SABMiller osiągnął przychody w wysokości 31,4 mld USD oraz wypracował zysk brutto (EBITA) w wysokości 5,6 mld USD. SABMiller plc jest notowany na giełdach papierów wartościowych w Londynie i Johannesburgu.

wojciech.mrugalski@kp.sabmiller.com

ul. Szwajcarska 11, 61-285 Poznań