Technologie » Internet

Wirtualna kradzież, prawdziwe pieniądze...

Kaspersky Lab, producent rozwiązań do ochrony danych, opublikował w autorskiej Encyklopedii Wirusów VirusList.pl nowy artykuł pt.: "Wirtualna kradzież, prawdziwe pieniądze...".

Tekst autorstwa Macieja Ziarka, analityka z Kaspersky Lab Polska, w sposób przystępny tłumaczy metody wykorzystywane przez cyberprzestępców do atakowania użytkowników bankowości elektronicznej. Artykuł zawiera także porady, jak nie dać się oszukać podczas zakupów online.

Bankowość elektroniczna jest jednym z najszybciej rozwijających się sektorów ekonomii. Daje nowe możliwości omijania szerokim łukiem kolejek przy okienkach kasowych, płacenia rachunków przez Internet czy robienia zakupów. Banki starają się coraz bardziej uatrakcyjnić swoje oferty i sprawiać by bankowość była coraz łatwiejsza w użyciu. Jednak wygoda przeważnie nie idzie w parze z bezpieczeństwem, które często musi być zdegradowane na rzecz łatwości obsługi konta przez klienta.

W Polsce zabezpieczenia bankowości elektronicznej stoją na wysokim poziomie. Największe banki, które obsługują większość Polaków stosują po kilka zabezpieczeń, począwszy od lepszego uwierzytelnienia i zabezpieczenia przed podsłuchem podczas logowania, aż po ochronę środków zgromadzonych na koncie. Autor artykułu przedstawia te zabezpieczenia a także wskazuje, co powinien zrobić sam klient, aby ochronić swój dorobek.

"Klient nie jest zdany jedynie na łaskę banków i stosowane przez nie metody zabezpieczające. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że to od samego klienta zależy tak naprawdę bezpieczeństwo jego konta", mówi Maciej Ziarek, analityk z Kaspersky Lab Polska. "To człowiek jest najsłabszym ogniwem we wszystkich zabezpieczeniach elektronicznych. Podatny na sugestię i oddziaływanie cyberprzestępców, instalujący przypadkowe programy okazujące się szkodliwymi aplikacjami, logujący się z różnych miejsc do konta. W artykule przedstawiam warunki, jakie powinny zostać spełnione, aby nie zastać swojego konta pustego".

Pełny artykuł można znaleźć w Encyklopedii Wirusów VirusList.pl prowadzonej przez Kaspersky Lab: http://viruslist.pl/analysis.html?newsid=528.

Artykuł można wykorzystać dowolnie, z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.