Technologie » Internet

Wirusy w full HD - Kaspersky Lab na IFA 2010

Telewizory z dostępem do Internetu oraz sieci domowe stały się bardzo modne i przez to stanowią łakomy kąsek dla cyberprzestępców. Kaspersky Lab weźmie udział w targach IFA, aby zaprezentować najnowsze informacje o przyszłych zagrożeniach.

Eksperci z Kaspersky Lab wezmą udział w targach IFA zorganizowanych w Berlinie w dniach 1-8 września 2010 r., podczas których będą mówili o zagrożeniach, jakie przynoszą najnowsze zdobycze technologiczne w dziedzinie elektroniki użytkowej. Firma zaprezentuje również swoje rozwiązania antywirusowe dla komputerów Mac na stoisku w iZone (Hala 15.1, stoisko 212).

Według organizacji BITKOM, zjawisko określane jako "sieć domowa" posiada ogromny potencjał rynkowy. Prawie 40 proc. wszystkich niemieckich gospodarstw domowych wyraziło zainteresowanie przyłączeniem do sieci swoich telewizorów, systemów kina domowego, komputerów i telefonów komórkowych (http://www.bitkom.org/64726_64722.aspx).

"Przyłączanie do sieci urządzeń i systemów, takich jak telewizory, telefony i komputery, jest obecnie bardzo modne" - wyjaśnia Axel Diekmann, dyrektor wykonawczy Kaspersky Lab Central Europe. "Takie usługi stają się coraz bardziej zintegrowane, dlatego zagrożenia internetowe zostaną w przyszłości przeniesione z biura do salonu domowego. Ten nowy wspaniały świat stanowi również plac zabaw dla cyberprzestępców".

Wydarzenia dla mediów

Na konferencji prasowej (która odbędzie się w czwartek, 2 września, od 11:00 do 12:00) Marco Preuss, starszy analityk w Kaspersky Lab, zajrzy w kryształową kulę bezpieczeństwa IT, przedstawiając potencjalne zagrożenia dla telewizorów z dostępem do Internetu oraz inteligentnych domów. Konferencja odbędzie się w języku angielskim w budynku ICC (salon 13/14, Langenbeck).

Podczas wystawy IFA przedstawiciele mediów będą mogli przeprowadzić indywidualne wywiady z Marco Preussem, starszym analitykiem wirusów, oraz Wartanem Minasjanem, starszym menedżerem produktu. Marco będzie mówił o obecnych i przyszłych zagrożeniach w sektorze elektroniki użytkowej oraz komputerów Mac, natomiast Wartan zaprezentuje produkt Kaspersky Anti-Virus for Mac.

Aby umówić się na indywidualny wywiad oraz zarejestrować swój udział na konferencji prasowej, proszę skontaktować się z działem prasowym Kaspersky Lab Polska: prasa@kaspersky.pl.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.