Zdrowie » Medycyna
Witamina D a choroba Parkinsona
Zobacz więcej zdjęć » |
Naukowcy z Emory University przeprowadzili badania, w których uczestniczyło 100 pacjentów z chorobą Parkinsona raz sto osób zdrowych. Okazało się, że aż 55% chorych miało niedobór witaminy D, wśród osób zdrowych odsetek ten wyniósł 36%.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Prawidłowy poziom witaminy D wynosi 30-60 nanogramów na mililitr krwi (ng/ml)), wartości między 8 a 20 ng/ml oznaczają hipowitaminozę, a poniżej 8 ng/ml awitaminozę. Większość Europejczyków i Amerykanów dostarcza organizmowi witaminę D dzięki działaniu światła słonecznego i/lub odpowiednich składników dietetycznych. Jednakże, nawet w krajach wysokorozwiniętych notuje dość dużą liczbę osób z niedoborem witaminy D.
Naukowcy sugerują, że niedostateczny poziom witaminy D może mieć wpływ na rozwój choroby Parkinsona. Wcześniejsze badania dowiodły, iż neurony istoty czarnej (części mózgu najbardziej dotkniętej przez to schorzenie) mają duże ilości receptorów dla witaminy D. Prawdopodobnie to ona pełni kluczową rolę dla prawidłowego działania tych komórek.
Komentarze (0)