Technologie » Internet

WLAN niezawodny jak Ethernet

Meru Networks - jedna z największych na świecie firm sieciowych specjalizująca się w zaawansowanych rozwiązaniach bezprzewodowych – zaprezentowała technologię „virtual port”.

Umożliwia ona wirtualizację sieci WLAN, a tym samym znacznie zwiększa niezawodność, bezpieczeństwo i obniża koszty stworzenia sieci bezprzewodowej.

Technologia „virtual port" sprawia, że każde urządzenie, które łączy się z siecią bezprzewodową, otrzymuje unikatowy bezprzewodowy adres MAC - BSSID. Pomimo że urządzenia podłączone są w danym momencie do sieci WLAN o jednej nazwie (określa ją identyfikator SSID), każde z nich widzi inny identyfikator wirtualnego punktu dostępowego Meru. Co ważne, zachowana przy tym zostaje koncepcja wirtualnej komórki Meru. Oznacza to, że urządzenie - będąc przenoszone przez użytkownika w obrębie sieci WLAN -  jest rozpoznawane z tym samym identyfikatorem na wszystkich punktach dostępowych. Sprzęt korzystający z wirtualnych portów możemy zupełnie odizolować od siebie - stosując reguły dostępne na firewallu kontrolera. Można to porównać do sieci Ethernet, gdzie kabel od każdego komputera posiada swoją wtyczkę w routerze czy switchu.

„Oprócz zwiększenia przewidywalności i niezawodności działania sieci WLAN, koncepcja wirtualizacji sieci bezprzewodowych od Meru Networks przynosi także inne korzyści. Jest to przede wszystkim bezpieczeństwo, ponieważ użytkowników można odizolować od siebie już na poziomie interfejsu radiowego, prezentując każdemu z nich inny identyfikator sieci bezprzewodowej. Inne zalety wynikające m.in. z zastosowania wirtualnej komórki to oszczędności, bowiem dzięki dokładnemu pokryciu i wykorzystaniu maksymalnej mocy punktów dostępowych, można tych urządzeń zastosować mniej. Również koszty przy planowaniu rozmieszczenia, samym wdrożeniu systemu oraz jego utrzymaniu, nie będą tak duże, jak do tej pory" - wyjaśnia Łukasz Naumowicz, Sales Engineer, Konsorcjum FEN.

Technologia „virtual port" jest dostępna w dedykowanym do kontrolerów oprogramowaniu Meru System Director 3.6, które służy do tworzenia i zarządzania siecią WLAN opartą o sprzęt Meru Networks. Oprogramowanie w wersji produkcyjnej ma się pojawić w pierwszym kwartale roku 2009, a wszyscy użytkownicy z ważnym kontraktem wsparcia technicznego będą mogli pobrać je za darmo.

Technologia „virtual port" to kolejne rozwiązanie od Meru Networks, dzięki któremu sieci WLAN stają się coraz bardziej niezawodne i bezpieczne. Meru jest twórcą m.in. opatentowanych technologii: kontroli i zarządzania ruchem w sieci - ATC (Air Traffic ControlTM) oraz technologii tzw. wirtualnej komórki (Virtual CellTM). Pierwsza z nich pozwala na ścisły nadzór nad ruchem generowanym w sieci bezprzewodowej. Natomiast wirtualna komórka umożliwia wszystkim punktom dostępowym pracę na tym samym kanale, tworząc w ten sposób jednolity obszar pokryty zasięgiem sieci WLAN. Innowacyjność rozwiązań Meru została doceniona m.in. przez Gartner Group. Firma ta dwa razy z rzędu - w raporcie z 2007 i 2008 roku „Magiczny kwadrant Gartnera dla WLAN" - uznała Meru Networks za twórcę najbardziej wizjonerskich rozwiązań bezprzewodowych na świecie.

Dodatkowe informacje o firmie:

Meru Networks jest jedną z największych na świecie firm sieciowych specjalizujących się w zaawansowanych rozwiązaniach bezprzewodowych i największym wizjonerem tego rynku (wg Gartner Group). W Polsce Meru zadebiutował oficjalnie w lutym 2008 r., podpisując umowę dystrybucyjną z Konsorcjum FEN - jednym z wiodących w Polsce dystrybutorem urządzeń sieciowych oraz peryferiów komputerowych z wartością dodaną (VAD). Obie firmy planują zbudować w Polsce sieć partnerską złożoną z ok. 30 integratorów IT. Za ich pośrednictwem Meru i FEN chcą dotrzeć ze swoimi rozwiązaniami do firm, a także do instytucji z sektora publicznego. Więcej informacji o Meru można znaleźć pod adresem: www.merunetworks.pl oraz www.fen.pl.

ap