Rozrywka i wypoczynek » Uroczystości

Własnoręcznie wykonasz słodkie cudeńko!

Własnoręcznie wykonasz słodkie cudeńko!
Zobacz więcej zdjęć »
Torty mogą być wspaniałym ukoronowaniem każdego przyjęcia. Są eleganckie, pięknie przystrojone, smaczne i wzbudzają podziw. Wiele osób uważa je za bardzo trudne do wykonania, lecz istnieją przepisy, które zawsze się udają! Poniżej jedna z wybornych propozycji.

Ciasto, które na pewno nie opadnie, dekoracja, która nie sprawi kłopotu, krem przygotowany łatwo i szybko - oto niepodważalne atuty poniższej propozycji!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Warto pamiętać, że sposób ozdobienia tortu zależeć powinien tylko i wyłącznie od własnej fantazji, dlatego warto również eksperymentować z własnymi pomysłami.

Czy masz ochotę na tort owocowy? Jeśli tak, to koniecznie sprawdź poniższy przepis!



TORT TRUSKAWKOWY Z MARCEPANEM

Składniki :

- 1 biszkopt o średnicy 26cm

- 2 jajka

- 100g masy marcepanowej 

- 100g cukru pudru

- 750g truskawek 

- 8 listków białej żelatyny

- 200g białego sera

- 100g cukru

- 2 łyżki soku cytrynowego

- 2 łyżki likieru pomarańczowego

- 400g śmietany

- 100g konfitur malinowych

- garść pistacji


Sposób przyrządzania :

Krok 1 : Biszkopt przekroić na 3 warstwy.

Krok 2 : Masę marcepanową zagnieść z 50g cukru pudru i rozwałkować na koło wielkości ciasta.

Krok 3 : Umyć i odsączyć truskawki, pokroić na połówki i 250g odłożyć do garnirowania. Połowę pozostałych poćwiartować, resztę zmiksować.

Krok 4 : W zimnej wodzie namoczyć żelatynę.

Krok 5 : Ser utrzeć z 2 żółtkami, resztą cukru pudru, cukrem, sokiem z cytryny i likierem pomarańczowym.

Krok 6 : Ubić osobno śmietanę i białka, następnie 1/3 śmietany zmieszać z pianą. W wodzie na małym ogniu rozpuścić żelatynę, następnie wymieszać ją z serem.

Krok 7 : Dodać śmietanę wymieszaną z białkami i puree z truskawek oraz poćwiartowane owoce. 

Krok 8 : Dolną warstwę ciasta posmarować konfiturami i wyłożyć masą marcepanową. Postawić na tortownicy.

Krok 9 : Bok formy obłożyć papierem i zamknąć wokół tortu. Połowę kremu serowego ułożyć na warstwie marcepanowej. 

Krok 10 : Przykryć drugą warstwą ciasta i ją również posmarować konfiturami i niewielką ilością kremu. Lekko przycisnąć ostatnią warstwą, następnie rozsmarować resztę kremu serowego. 

Krok 11 : Na wierzchu ułożyć truskawki i wstawić na 2 godziny do lodówki. 

Krok 12 : Tort wyjąć z formy i ozdobić bitą śmietaną oraz pistacjami.

Smacznego!

Źródło fotografii: pexels.com
Licencja: https://www.pexels.com/photo-license/



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

redakcja

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »