Dom » Budownictwo

Wmurowanie kamienia węgielnego pod budowę Hotelu Interferie Medical SPA

Pięć kondygnacji, 308 pokoi, 7 sal konferencyjnych, zespół gabinetów pielęgnacyjnych i rehabilitacyjnych, kompleks saun, basen i centrum fitness – tak wyglądać będzie już za nieco ponad rok nowoczesny hotel INTERFERIE Medical SPA w Świnoujściu.

W czwartek 27 maja oficjalnie dokonano wmurowania kamienia węgielnego pod inwestycję.

W uroczystości, która odbyła się na placu budowy przy ul. Uzdrowiskowej 15, uczestniczyli przedstawiciele inwestora, generalnego wykonawcy oraz władz miasta: Adam Milanowski, prezes zarządu INTERFERIE SA; Kryspin Jarosz, wiceprezes zarządu Eiffage Budownictwo Mitex, generalnego wykonawcy inwestycji, oraz Janusz Żmurkiewicz, prezydent miasta Świnoujścia. Kamień węgielny pod rozpoczynającą się budowę poświęcił ks. prałat Kazimierz Sasadeusz.

- Ten dzień jest dla spółki Interferie dniem wyjątkowym: oficjalnie rozpoczynamy budowę nowoczesnego hotelu INTERFERIE Medical SPA w Świnoujściu - mówi Adam Milanowski, prezes zarządu spółki INTERFERIE, inwestora obiektu. - Do tej inwestycji przygotowywaliśmy się od kilku lat, wiedząc, że Świnoujście zasługuje na kompleks wypoczynkowo-konferencyjny w najwyższym standardzie. Zasługuje na obiekt, który oferować będzie szeroki wachlarz usług pielęgnacyjnych i zdrowotnych, a służyć będzie zarówno polskim, jak i zagranicznym gościom, coraz liczniej odwiedzającym ten nadbałtycki kurort. Wierzę, że wszyscy razem spotkamy się za rok, by świętować uroczyste otwarcie hotelu.

Nowoczesny, czterogwiazdkowy hotel to najważniejsza obecnie inwestycja giełdowej spółki INTERFERIE. Jego generalnym wykonawcą jest firma Eiffage Budownictwo Mitex SA, z którym inwestor podpisał umowę 4 maja.

Zgodnie z projektem w 5-kondygnacyjnym budynku znajdzie się 308 pokoi (1- i 2-osobowych oraz apartamentów), a hotel będzie mógł przyjąć ponad 600 gości. Obiekt będzie miał kształt trzech równoległych brył - skrzydeł, mieszczących funkcje hotelowe i usługowe. Centralne skrzydło będzie jednokondygnacyjne, zlokalizowane zostaną w nim gabinety terapeutyczne i kosmetyczne. Skrajne skrzydła (wschodnie i zachodnie) posiadać będą po cztery kondygnacje z pokojami hotelowymi o różnym standardzie oraz pomieszczeniami pomocniczymi. Podzielono je optycznie na część północną, częściowo ukrytą ze rzeźbionymi łukami z elewacjami - loggiami, oraz część południową, z pokojami z balkonami. Wszystkie balkony hotelu zostaną wyposażone w bezpieczne dla dzieci balustrady, utrzymane w korespondującej z architekturą obiektu nowoczesną, minimalistyczną stylistyką: ażurowe balustrady stalowe albo stalowo szklane, barwy szarobeżowej.

Zaprojektowany hotel będzie budynkiem wysokiej jakości, z fasadami licowanymi piaskowcem i szlachetną imitacją naturalnego kamienia na frontowej elewacji północnej. Kolorystyka elewacji czerpie inspirację z otaczającej obiekt przyrody i utrzymana jest w odcieniach brązów, beżów i szarości. Wszystkie dachy zostały zaprojektowane jako płaskie i umożliwiające wkomponowanie niskiej roślinności.

W części rekreacyjnej powstanie basen o powierzchni ok. 200 mkw. oraz jacuzzi. Goście hotelowi będą mogli korzystać z usług pielęgnacyjnych, leczniczych i rehabilitacyjnych a także sali fitness i kompleksu saun. Zaplanowano również sale do gry w bilard i kręgle oraz salę konsumpcyjną na 340 osób (restauracja a' la carte).

W części konferencyjno-bankietowej ośrodka INTERFERIE Medical SPA przewidziano 7 sal konferencyjnych o łącznej powierzchni użytkowej 740 mkw. Na terenie inwestycji powstaną dwa parkingi: podziemny o powierzchni 5 000 mkw. i naziemny (4 300 mkw.). W kondygnacji podziemnej ulokowane zostaną także pomieszczenia techniczne oraz powiązany z basenem na parterze zespół wypoczynkowy.

Powierzchnia zabudowy obiektu wyniesie prawie 8 tys. metrów kwadratowych, a jego całkowita powierzchnia to około 27 tys. metrów kwadratowych. Hotel powstanie w atrakcyjnym, pełnym zieleni miejscu, w pobliżu świnoujskiej promenady i plaży. Zgodnie z harmonogramem zakończenie prac przewidziane jest na koniec czerwca 2011 roku. Koszt inwestycji wynosi ok. 100 mln złotych.

izastraczek