Dom » Nieruchomość

WMUROWANIE KAMIENIA WĘGIELNEGO POD BUDOWĘ SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. MARGARETHY KAMPRAD W JAROSTACH

Jarosty, 1 sierpnia 2012 r. – W dniu dzisiejszym odbyła się uroczystość wmurowania kamienia węgielnego pod budowę szkoły podstawowej im. Margarethy Kamprad wraz z oddziałem przedszkolnym w Jarostach, na którą IKEA przekazała w 2011 roku Fundacji Oświatowej "JAROSTY” 8 milionów złotych.

1-piętrowa szkoła podstawowa dla 150 uczniów o powierzchni użytkowej ok. 2 350 m2 zostanie wybudowana na terenie o powierzchni ponad 1 hektara przy ul. Leśnej. Wartość projektu to ok. 8 milionów złotych. Zakończenie budowy nowej szkoły podstawowej, która zastąpi dotychczasową placówkę, jest planowane na 30 czerwca 2013 roku, co oznacza, że od września 2014 roku dzieci będą mogły rozpocząć naukę w nowym budynku. Generalnym wykonawcą inwestycji wyłonionym w przetargu została firma Mostostal Warszawa S.A. W uroczystości wmurowania kamienia węgielnego pod budowę nowej szkoły podstawowej wzięli udział: Marceli Piekarek – Wójt Gminy Moszczenica, Krzysztof Jędrzejczyk – Zastępca Wójta Gminy Moszczenica, Beata Dziadczyk – Prezes Fundacji Oświatowej "JAROSTY", Walter Kadnar – dyrektor generalny sieci sklepów IKEA w Polsce, Marian Grabiński – doradca w IKEA oraz przedstawiciele lokalnej społeczności.

Teren, na którym powstanie nowa szkoła został wybrany zgodnie ze wskazówkami Margarethy Kamprad, byłej nauczycielki, żony założyciela IKEA Ingvara Kamprada. Zdaniem pani Kamprad, która została jednocześnie patronem nowej placówki, szkoła przyjazna uczniom powinna znajdować się na niewielkim wzniesieniu pod lasem, aby zapewnić im bliskość natury. W nowym budynku szkoły podstawowej w Jarostach o powierzchni użytkowej ok. 2 350 m2 będzie dostępnych 6 klas lekcyjnych, 2 sale do zajęć specjalistycznych (sala do nauki języków obcych oraz sala informatyczna), a także niezbędne zaplecze biurowe oraz gospodarcze. Znajdzie się w nim także stołówka, kuchnia z zapleczem oraz część sportowa z salą gimnastyczną o powierzchni ok. 550 m2. Na terenie placówki będzie także dostępny oddział przedszkolny, z jedną salą dla 5-latków (z osobnym wejściem do budynku przez szatnię) oraz sanitariatami, mający bezpośrednie połączenie z budynkiem szkoły. Dzieci uczęszczające do szkoły będą mogły także korzystać z boiska sportowego, bieżni, skoczni oraz placu zabaw. Na terenie nowej szkoły znajdzie się również parking dla samochodów osobowych. Całość obiektu wraz z zagospodarowaniem terenu wokół będzie dostosowana dla osób niepełnosprawnych.

„Bardzo się cieszę, że tak szybko rozpoczął się proces budowy nowej szkoły podstawowej
w Jarostach, dzięki której dzieci będą mogły zdobywać wiedzę w lepszych, komfortowych warunkach sprzyjających nauce i poszerzaniu horyzontów. Mam ogromną nadzieję, że ta inwestycja pomoże wszystkim uczniom odkrywać nowe zainteresowania, a także pozwoli wyrównać szanse w rozwoju edukacyjnym,”
– powiedział Walter Kadnar, dyrektor generalny sieci sklepów IKEA w Polsce.

„Chciałbym jeszcze raz podziękować firmie IKEA za przekazanie w 2011 roku tak znaczącej kwoty na budowę nowej szkoły podstawowej dla lokalnej społeczności, dzięki której już dziś możemy rozpocząć jej budowę. Jestem szczęśliwy, że już we wrześniu 2014 roku będziemy mogli udostępnić dzieciom w naszej gminie nowoczesny budynek, w którym będą miały doskonałe warunki do nauki i rozwijania swoich pasji,” – powiedział Marceli Piekarek, Wójt Gminy Moszczenica.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

IKEA w Polsce posiada obecnie osiem sklepów, które w roku finansowym 2011 odwiedziło ponad 18 milionów osób. Ponadto, poprzez Inter IKEA Centre Group Polska, firma zbudowała i zarządza siedmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając meble i artykuły wyposażenia wnętrz do sieci IKEA na całym świecie.

Dodatkowych informacji udziela:

Małgorzata Jezierska