Gospodarka » Żywność

Wolność zdrowego jedzenia

Wolność zdrowego jedzenia
Zobacz więcej zdjęć »
Chcemy wiedzieć co jemy, chcemy też znać producenta i dlatego coraz dynamiczniej rozwijają się zielone bazary, targowiska, gdzie można kupić jedzenie bez zawartości ulepszaczy i konserwantów. W wielu miastach w Polsce, jak grzyby po deszczu pojawiają się takie miejsca.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Poznań też nie chce odstawać od liderów i od najbliższej środy na tarasie Arkadii powstaje Eko targ.
Kiedyś był tu pierwszy w Poznaniu miejski teatr, później liczne popularne kawiarnie zmieniające swe nazwy wraz z zakrętami historii, a także pierwsza poznańska siedziba rozgłośni Polskiego Radia i salon samochodowy prowadzony przez automobilistkę. Od prawie dwudziestu lat działa tu najstarszy poznański salon Empik, a także inne instytucje kulturalne, edukacyjne i gastronomiczne. Prawdziwym ambasadorem pysznego jedzenia sezonowego tworzonego z produktów lokalnych jest istniejąca w tym miejscu od kilku lat restauracja Toga prowadzona przez Ewę i Piotra Michalskich.
- Przy placu Wolności działa cudowna restauracja Toga, która specjalizuje się w slow foodowym jedzeniu czyli z filozofią wolnego jedzenia, filozofią jedzenia regionalnego – mówił ostatnio Maciej Nowak, teatrolog, krytyk teatralny i kulinarny w „Pytaniu na Śniadanie” w TVP2.
To m.in. Toga wraz z przyjaciółmi i Empikiem Megastore postanowili powołać do życia Eko targ, który będzie odbywał się co drugą środę w ramach projektu Przylądek Arkadia na tarasie w godzinach 13.00–19.00. To kolejne tak smakowite targowisko po Zielonym Bazarze na Placu Bernardyńskim i Tyglu między Teatrem Polskim a Okrąglakiem.
- Widząc coraz większe zainteresowanie poznaniaków tego typu inicjatywami oraz mając szacunek dla lokalnych produktów i ich producentów postanowiliśmy uruchomić  miejsce, w którym spotykać się będą nabywcy i wytwórcy szukający jedzenia najwyższej jakości – mówi Piotr Michalski właściciel restauracji Toga. - W naszej restauracji wykorzystujemy właśnie takie produkty. O tym jak je można przygotować i jak smakują, pokazujemy naszym klientom w codziennym menu. Warto spróbować jak smakuje tuk lub grzanki z kozim serem  i miętą od  Marka Grądzkiego.
Na pierwszym Eko targu pojawią się sprawdzeni i uznani już producenci: 
1. Rolmięs - pierwszy w Polsce eko przetwórca mięsa bazujący na własnej hodowli. Znakomite wędliny m.in. z ze świnie złotnickiej świeże i dojrzewające, a także paróweczki, które mogą bez obaw jeść najmłodsi, kaszanka z kaszą gryczaną na grilla.
2. Piekarnia Baranowscy Lwówek Wielkopolski- wielopokoleniowa rodzina piekarzy hołdująca tradycji i ekologii. Chleb zjada się od piętki do piętki, drożdżówki czyli Szneki z glancem budzące wspomnienia z dzieciństwa
3. Sery Grądzkie – kozie sery Marka Grądzkiego goszczące na stołach najlepszych, polskich restauracji. Tym razem prezentacja świeżych i dojrzałych, nawet rocznych. Do tego przetwory owocowo warzywne wykonane według XVIII i XIX wiecznych przepisów.
- Na początek mocne trio, mam nadzieję, że jak w innych miejscach Poznania, z każdym kolejnym targiem będzie nas więcej. W czerwcu spotykamy się 12 i 26. Wszystko zależy od tego, jakie będzie zainteresowanie, chociaż nie obawiam się, bo widzę jak rośnie świadomość poznaniaków, którzy chcą mieć prawo do wolnego wyboru tego, co będą jedli – mówi Marek Grądzki słynny serowar.
To nie jedyna inicjatywa gastronomiczna na Przylądku Arkadia. Restauracja Toga w każdą sobotę zaprasza do udziału w warsztatach kulinarnych w niedzielę 16, 23, 30 od 14.00 do 16.00.
- Chcesz nauczyć się gotowania, czy wykorzystania produktów z Eko targu, chcesz jeść ekologicznie - pokażemy jak to zrobić – mówi Ewa Pulina Michalska.
Patrząc z punktu widzenia konsumenta to wspaniała wiadomość. Nie trzeba robić bowiem już olbrzymich zapasów, bo terminy ekologicznych bazarów tak zgrano, by dwa razy w tygodniu można było uzupełnić swoją spiżarnię i lodówkę. Smakosze z całej Polski łączcie się.


INFORMACJE DODATKOWE:
Restauracja TOGA z autorską lekką kuchnią, bogato czerpie z kulinarnych polskich tradycji dworskich i mieszczańskich. Ewa Paulina i Piotr Michalscy zapraszają na kameralne przyjęcia, ale również na większe (do 30 osób ) - przy wspólnym stole lub (do 50) przy obsługiwanym cały czas ciepłym i zimnym bufecie. W okresie lata czekają na Państwa "przyjęcia pod platanem" na tarasie budynku Arkadii, z widokiem na Plac Wolności, hotel Bazar oraz Muzeum Narodowe. Nasze menu zależy od pogody, zakupów na rynku Wielkopolskim oraz zamówień gości. Dlatego dania zmieniają się często, czasem codziennie i figurują na osobnej wkładce w menu. Również inaczej przygotowujemy uroczyste przyjęcia - podajemy ogromne kulebiaki z nadzieniem, w sezonie - faszerowane mięsem dynie, całe ryby pieczone w soli, gęsi, zrazy w bochnie chleba - dania budujące i dekorujące stół. Zanim zamówią Państwo przyjęcie w TODZE, zapraszamy na wizytę u nas na śniadaniu, obiedzie lub kolacji.
Jesteśmy członkami sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska oraz stosujemy się do zasad Slow Food - organizacji wyszukujących i promujących miejscowe, ekologiczne produkty oraz bazujące na tych produktach restauracje.
Budynek Arkadii (Na tyłach Empiku): Plac Wolności 13A, Poznań, godziny otwarcia: pon. - pt. 12.00 – 22.00, sob., niedz. 12.00 – 22.00  (lub do ostatniego gościa)


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

exPress Dziennikarska Agencja Usługowa
http://www.express-poznan.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »