Technologie » Komputery

Wrocławska firma BOSSG Data Security doceniona przez światowych specjalistów IT podczas targów CeBIT

Firma BOSSG Data Security z siedzibą we Wrocławiu została doceniona przez szerokie grono specjalistów z branży ICT podczas targów CeBIT w Hanowerze.
Niezwykła droga rozwoju, jaką przeszła technologia - od innowacyjnego pomysłu po komercyjny sukces - to droga do ekspansji na rynki europejskie i później światowe.

Pomysł na opracowanie technologii bezpiecznego niszczenia nośników danych zrodził się
w Tarnowie. Polscy naukowcy Waldemar Maliszewski, Kazimierz Szyszka oraz Janusz i Rafał Iwaniec, ojciec i syn, wspólnie opracowali innowacyjną technologię, która pozwala
na skuteczne i przyjazne środowisku niszczenie nośników danych. Daje ona pełną gwarancję, że informacje, na przykład z dysków twardych, nie zostaną odtworzone. Technologia zamienia nośniki danych w płyn - pozbawia je wszelkich właściwości magnetycznych.

Potencjał biznesowy technologii wzbudził zainteresowanie Pawła Markowskiego, biznesmena z Wrocławia, prezesa Grupy BOSSG. Twórcy technologii postanowili skorzystać z doświadczenia biznesowego dr Pawła Markowskiego i połączyli siły, by wspólnie osiągnąć komercyjny sukces na szeroką skalę, powołując spółkę dedykowaną bezpieczeństwu informacji - BOSSG Data Security.

Po raz pierwszy LiquiDATA została zaprezentowana szerokiemu gronu ekspertów podczas Międzynarodowych Targów Techniki i Wyposażenia Służb Policyjnych oraz Formacji Bezpieczeństwa Państwa EUROPOLTECH w kwietniu 2011 roku. W czasie targów Grupa BOSSG otrzymała nagrodę z rąk prezesa KSOIN - płk Tadeusza Koczkowskiego - w uznaniu dla skuteczności i innowacyjności technologii.

Jednak twórcy technologii nie poprzestali na tym. Poszukując możliwości rozwoju zaprezentowali LiquiDATA najważniejszym w Polsce instytucjom zajmującym się bezpieczeństwem. Eksperci z Krajowego Stowarzyszenia Ochrony Informacji Niejawnych, Wojskowej Akademii Technicznej i Krajowego Stowarzyszenia Bezpieczeństwa Teleinformatycznego i Ochrony Informacji Niejawnych wyjątkowo pochlebnie wyrażali się na temat technologii. Jej skuteczność, wysoki poziom bezpieczeństwa, bardzo dobry stosunek ceny do skuteczności oraz ekologiczność zyskały powszechne uznanie
w środowisku.

By kontynuować rozwój technologii firma BOSSG Data Security regularnie bierze udział
w Konwentach Informatyków, spotkaniach organizowanych cyklicznie w różnych regionach Polski. Konwenty stanowią platformę wymiany doświadczeń oraz dyskusji na temat zagadnień IT oraz ich zastosowania w administracji publicznej. Każdy z uczestników spotkań może też, w trakcie towarzyszących Konwentom pokazów, bezpłatnie oddać do zniszczenia dysk twardy i otrzymać Certyfikat Zniszczenia.

Kluczowym momentem dla technologii LiquiDATA był udział w międzynarodowych targach CeBIT - największym wydarzeniu branży teleinformatycznej. Goście stoiska LiquiDATA byli zaskoczeni istnieniem rozwiązania łączącego stuprocentową skuteczność niszczenia danych z możliwością wykonania takiej usługi w dowolnej lokalizacji. Dyskutowali też na temat wyzwań z zakresu bezpieczeństwa informacji, zalet i wad dostępnych na rynku technologii niszczenia nośników danych, a także norm prawnych określających konsekwencje wycieku danych. Technologia spotkała się także z zainteresowaniem przedstawicieli polskiego rządu i parlamentu, między innymi Janusza Piechocińskiego, Ministra Gospodarki.

„Od dwóch lat intensywnie pracujemy nad popularyzacją technologii w Polsce i nadszedł czas, by przedstawić technologię LiquiDATA również na rynku europejskim. W trakcie targów przeprowadziliśmy ponad 2000 bardzo ciekawych rozmów, m.in. z potencjalnymi klientami i inwestorami pragnącymi oferować naszą technologię w swoich krajach. Ich pozytywne reakcje pozwalają mieć nadzieję na sukces także poza granicami Polski" - podkreśla dr Paweł Markowski, Prezes Zarządu BOSSG Data Security.

Technologia LiquiDATA jest odpowiedzią na szybko rosnącą ilość przetwarzanych danych elektronicznych. Według IDC w grudniu 2012 roku wyniosła ona 2,8 zettabajtów (2800000000 terabajtów), co oznacza, że podwoiła się w ciągu ostatnich dwóch lat.
Z technologii LiquiDATA skorzystały już m.in. takie firmy, jak Volkswagen, OTIS, Carrier, Samsung, Jeronimo Martins, Alior Bank, nazwa.pl, a także instytucje takie, jak Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, Najwyższa Izba Kontroli, Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych, ZUS.

Joanna Manarczyk, Monday PR