Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

WSKiZ - Informatyka w praktyce

Uczniowie szkół średnich egzamin dojrzałości mają już za sobą. Jednak dla wielu matura stanowi zaledwie krok w edukacyjnej karierze. Czym należy się kierować w wyborze uczelni? To kropla w morzu pytań, jakie zadają sobie maturzyści.

O tym jak ważny jest dyplom dobrej uczelni wie dziś każdy - w szczególności pracodawcy. Jednak papier to nie wszystko. Liczy się przede wszystkim jakość wykształcenia. Wyższa Szkoła Komunikacji i Zarządzania w Poznaniu oferuje swoim studentom pięć kierunków nauczania prowadzonych przez wykwalifikowaną kadrę wykładowców, możliwość udziału w licznych warsztatach, szkoleniach i konferencjach naukowych, szansę członkostwa w kołach i klubach, czy możliwość wyjazdu na stypendium w ramach współpracy z zagranicznymi uczelniami.

Jednym z kierunków oferowanych przez WSKiZ jest Informatyka. Pracodawca zatrudniający świeżo upieczonego absolwenta zwraca uwagę nie tylko na dyplom - najczęściej pojawiające się pytanie w czasie rozmowy kwalifikacyjnej dotyczy zdobytego w czasie studiów doświadczenia. Dlatego w wyborze uczelni, przyszli studenci powinni kierować się także dostępną ofertą praktyk.

Przed żakami Wyższej Szkoły Komunikacji i Zarządzania na kierunku Informatyka czeka bogata propozycja praktyk. Biuro Karier WSKiZ współpracuje między innymi z takimi firmami, jak: Bridgestone Poznań Sp. z o.o., Volkswagen, Telekomunikacja Polska S.A., Bank Zachodni WBK S.A., GlaxoSmithKline Services Sp. z o.o., Comp Safe Support S.A., Izba Celna, Powiatowy Urząd Pracy w Poznaniu, Eltel Networks S.A., Allegro, Wavin Metal-Plast Buk Sp. z o.o., Raiffeisen Bank Polska, Komputronik S.A., Philips Lighting Poland S.A., Random Horse i wiele innych.

Organizacją praktyk w Wyższej Szkole Komunikacji i Zarządzania zajmuje się Biuro Karier. Z jego usług korzystają zarówno studenci, jak i absolwenci szukający porad zawodowych i informacji o rynku pracy. Biuro Karier służy także pracodawcom poszukującym kandydatów na praktyki, staże i stanowiska pracy.

Istnieją trzy sposoby organizacji praktyk. Student może zdać się na Biuro Karier, które załatwi wszystkie formalności. Praktyka może także zostać zorganizowana samodzielnie przez studenta w wybranej przez niego firmie, uczelnia dostarcza tylko niezbędne do tego celu dokumenty. Jeżeli student podjął już pracę zawodowa, to po przedstawieniu właściwej dokumentacji, może liczyć na zaliczenie praktyk.

- Warunkiem jest, aby charakter wykonywanej przez niego pracy pokrywał się z obranym kierunkiem studiów i specjalnością. Zależy nam, aby student po zakończeniu nauki wyniósł możliwie największą wiedzę praktyczną, bo właśnie ta jest najbardziej pożądaną na rynku pracy - przekonuje Magdalena Mendlikowska-Humerczyk, koordynator Biura Karier WSKiZ.

Każdy student może liczyć na pomoc ze strony Biura Karier w wyborze miejsca praktyk.

- Wszystkie aktualne oferty praktyk, pracy czy też staży student może znaleźć na stronie internetowej uczelni. Dodatkowo Biuro Karier organizuje spotkania indywidualne ze studentami, na których stara się pomóc w wyborze właściwej firmy. Biuro Karier organizuje również bezpośrednie spotkania studentów z pracodawcami, podczas których firmy mogą zaprezentować profil swojej działalności, aktualne oferty pracy, czy praktyk - mówi Magdalena Mendlikowska-Humerczyk. Dodaje: - Ważne są indywidualne zainteresowania studentów, ale w wyborze praktyk kierować się należy przede wszystkim obranym kierunkiem studiów i specjalnością. Dzięki temu absolwent może liczyć, że uzyskana na wykładach wiedza teoretyczna znajdzie swoje potwierdzenie w zdobytej wiedzy praktycznej. Pracodawcy coraz częściej zwracają uwagę na doświadczenie zawodowe zdobyte już podczas trwania nauki. Zatem staramy się uświadomić studentom, że nie wystarczy samo ukończenie studiów, czy zdobycie tytułu zawodowego, ale że praktyka jest niezbędna do funkcjonowania na współczesnym rynku pracy.

Praktyki na kierunku Informatyka trwają 4 tygodnie, to w sumie 160 godzin spędzonych na zdobywaniu wiedzy praktycznej. Praktyki obowiązują studentów wszystkich trybów. Magdalena Mendlikowska-Humerczyk mówi: - Student ma oczywiście możliwość wydłużenia okresu praktyk, jeżeli wykaże taką chęć. Istnieje również możliwość odbycia praktyk w kilku firmach. Jedynym warunkiem jest ukończenie 2 roku studiów. Chcemy, aby studenci mieli już odpowiednie przygotowanie teoretyczne.

Rekrutacja letnia w Wyższej Szkole Komunikacji i Zarządzania potrwa jeszcze do końca września! O tym, że nauka w WSKiZ jest dobrym wyborem świadczy miejsce jakie uczelnia zajęła w tegorocznym rankingu magazynu Newsweek. Dzięki pozytywnym opiniom i uznaniu pracodawców, WSKiZ zajęła pierwsze miejsce wśród wielkopolskich szkół wyższych.

Więcej szczegółów o uczelni znaleźć można na stronie www.wskiz.edu.

BEST image PR