Gospodarka » Żywność

WSP Społem – po pierwsze jakość

Według najnowszego badania Instytutu Żywności i Żywienia Polacy niewłaściwie czytają etykiety. Choć panuje ogólna opinia o rosnącej świadomości konsumentów to samo sprawdzanie przez nich składu produktów nie wystarcza.

Okazuje się, że należy zwracać również uwagę na tabelę wartości odżywczych.[i]

Zgodnie z zaleceniami IŻŻ[ii] dla zachowania dobrej kondycji oraz zdrowia warto wybierać produkty o krótkich składach z możliwie najmniejszą ilością cukrów prostych, soli, tłuszczów oraz substancji dodatkowych. Tymczasem przeciętny konsument przy wyborze produktu sugeruje się głównie wyglądem etykiety, a nie informacjami podawanymi przez producenta.

Z badania IŻŻ wynika również, że wielu rodaków sądzi, że zdrowa żywność jest droga. Okazuje się jednak, że na półkach polskich sklepów można znaleźć wartościowe artykuły w rozsądnych cenach. Przykładami są m.in. tradycyjne kieleckie wyroby, które wyróżniają się optymalną relacją pomiędzy ceną produktu, a jego najwyższą klasą.

Firma WSP Społem od ponad 96 lat starannie troszczy się o renomę oferowanych wyrobów m.in. poprzez rzetelnie informowanie nabywców o wartościach odżywczych i ich składzie surowcowym. Do produkcji kieleckich smakołyków wykorzystuje się wyłącznie składniki o najwyższej jakości, zaś tradycyjne receptury sprawiają, że są od konserwantów.

Majonez Kielecki

Składniki: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier,  sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)

2596  kJ/631  kcal

68,0 g

5,3 g

2,2 g

1,0 g

Sugerowana cena: 3,49 zł / 170 ml

Musztarda delikatesowa  stołowa

Składniki:  woda, ocet spirytusowy, gorczyca , cukier, sól, przyprawy, barwnik: kurkumina

470 kJ/112 kcal

3,9 g

0,7 g

11 g

9,7 g

5,0 g

2,0 g

Sugerowana cena: 1,99 zł / 190g

Sos Kielecki cygański

Składniki : woda, koncentrat pomidorowy (11%), cukier, przecier jabłkowy, ocet spirytusowy, papryka suszona ( 3,1 %),  skrobia modyfikowana kukurydziana , sól, cebula suszona (0,5%), przyprawy (w tym: seler i gorczyca), ekstrakt z papryki.

367 kJ/87 kcal

0,6 g

0 g

18,0 g