Technologie » Internet

Współpraca EMC i Adobe nad technologiami edycji i pamięci masowej

Warszawa, 27 września 2011, Firma EMC poinformowała o współpracy z Adobe Systems Incorporated w przygotowaniu oprogramowania do produkcji wideo Adobe® Creative Suite®5.5 Production Premium, wzbogaconego o skalowalne funkcje sieciowej pamięci masowej NAS systemu rozwiązania EMC Isilon. Rozmiary plików bogatych w treści multimedialne intensywnie zwiększają się, natomiast terminy są coraz krótsze. Producenci z branży telewizyjno-filmowej wymagają zintegrowanego rozwiązania, które pomoże skrócić czas wprowadzania treści danych i produktów na rynek oraz zmniejszyć koszty produkcji medialnej. Firmy Adobe i EMC opracowały ułatwiające współpracę oprogramowanie do edycji treści oraz skalowalną technologię pamięci masowej o dużej pojemności. Dzięki temu zarówno firmy mediowe, jak i ich klienci zyskają elastyczność i możliwość wyboru. EMC Isilon, czołowy na rynku system NAS, oferuje skalowalne narzędzie ułatwiające zarządzanie współużytkowanymi zasobami na każdym etapie przepływu pracy nad projektami mediowymi. Rozwiązanie EMC Isilon seria X jest doskonale skonfigurowane do pracy z oprogramowaniem do produkcji wideo Adobe Premiere® Pro CS5.5 oraz oprogramowaniem Adobe After Effects® CS5.5 — czołowymi w branży platformami do tworzenia zaawansowanych animacji graficznych oraz filmowych efektów specjalnych.

Adobe Premiere Pro CS5.5 umożliwia użytkownikom edycję plików wideo w ich formatach natywnych, co eliminuje czas potrzebny na konwersję plików, a także oferuje bezprecedensowy poziom współpracy między zespołami projektowymi. EMC Isilon łączy się bezpośrednio z oprogramowaniem Adobe Creative Suite 5.5 Production Premium, zapewniając otwartą platformę pamięci masowej dla użytkowników produktu Adobe i łącząc w jeden system funkcje edycji oraz archiwizacji typu near-line i pełnej archiwizacji zamiejscowej. Współpraca EMC i Adobe umożliwia klientom indywidualnym zakup technologii pamięci masowej oraz technologii edycji, aby sprostać wyzwaniom, jakimi są rosnąca ilość danych oraz potrzeby edycyjne na etapie procesów produkcji i postprodukcji.

„Cieszymy się, że możemy zaoferować naszym klientom tak elastyczne, skalowalne i wszechstronne rozwiązanie do edycji wideo i z najlepszą w swojej klasie technologią pamięci masowej dla przedsiębiorstw. Dzięki temu udało nam się wypełnić lukę pomiędzy produkcją mediów a działami informatycznymi” — powiedział Roger Frey, dyrektor ds. współpracy i marketingu w zakresie rozwiązań, EMC Isilon. „Skalowalny system NAS, Isilon, oferuje użytkownikom szybki dostęp do właściwych plików, zupełnie nową jakość dostępu do danych oraz funkcje współpracy w czasie rzeczywistym. Dzięki naszemu porozumieniu z Adobe wielu naszych klientów zyska możliwość wyboru i elastyczność, co pomoże im obniżyć koszty i zwiększyć przychody poprzez skrócenie czasu wprowadzania nowych produktów i usług na rynek.

„Edycja wideo i tworzenie efektów specjalnych to jedne z najbardziej pochłaniających dane i skomplikowanych procesów w szybko rozwijającej się branży telewizyjno-filmowej" — powiedział Simon Williams, dyrektor ds. strategii rozwoju, zespół profesjonalnej produkcji wideo w Adobe. „Oprogramowanie Adobe Premiere Pro and After Effects zapewnia niespotykaną elastyczność w tworzeniu animacji graficznych, efektów wideo oraz odtwarzania w czasie rzeczywistym do celów edycji wideo i poprawek. Czołowy na rynku skalowalny system NAS dla firm mediowych i producentów telewizyjno-filmowych czyni EMC solidnym partnerem w umożliwianiu naszym klientom zwiększania wydajności i efektywności w przepływach pracy na różnych platformach.

O Isilon: Isilon, oddział firmy EMC, to światowy lider skalowalnych systemów NAS. Dostarczamy zaawansowane, ale proste rozwiązania dla firm, które chcą zarządzać swoimi danymi, a nie pamięciami masowymi. Produkty Isilon są łatwe do zainstalowania, zarządzania i skalowania, niezależnie od wielkości firmy. W odróżnieniu od tradycyjnych metod pamięci masowej dla firm, rozwiązania Isilon, pozostają proste w obsłudze, niezależnie od tego jak dużo pamięci przybywa, jak duża wydajność jest wymagana, i jak potrzeby biznesowe firmy będą zmieniać się w przyszłości. Chcemy sprawić, żeby przedsiębiorcy zmienili swoje podejście do pamięci masowej, ponieważ dopiero wtedy dostrzegą, że istnieje lepszy i łatwiejszy sposób. Co mamy na myśli, można dowiedzieć się, wchodząc na stronę http://www.isilon.com.

Informacje o firmie Adobe Systems Incorporated: Adobe zmienia świat za pomocą technologii cyfrowych. Więcej informacji można znaleźć pod adresem http://www.adobe.com/pl/

Informacje o firmie EMC: Firma EMC Corporation (NYSE: EMC) jest światowym liderem w zakresie dostarczania rozwiązań informatycznych umożliwiających przedsiębiorstwom oraz dostawcom usług internetowych i telekomunikacyjnych przekształcanie ich procesów biznesowych do modelu usługowego (IT as a Service). Fundamentem tych zmian jest przetwarzanie w chmurze. Dostarczając innowacyjne produkty i usługi firma EMC działa na rzecz upowszechnienia przetwarzania w chmurze pomagając działom informatyki przechowywać, chronić i analizować ich najcenniejsze zasoby - informacje - w bardziej elastyczny, niezawodny i ekonomiczny sposób. Więcej informacji na temat firmy EMC można znaleźć na stronie www.EMC.com.pl.

Dodatkowych informacji udzielają : Anna SzymańskaMarketing Manager EMC PolandTel. (022) 452 31 40Email: szymanska_anna@emc.com Joanna Dunin-KępliczManagerSolski Burson-Marstellerul. Krakowskie Przedmieście 47/5100-071 WarszawaTel. +48 501  132 395Email: jdunin-keplicz@solskibm.pl

jdunin-keplicz@solskibm.pl