Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Wspomagaj odporność naturalnie!
Zobacz więcej zdjęć » |
Właściwie dobrane produkty spożywcze obfitują w witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego działania systemu immunologicznego. W asortymencie Sante znaleźć można wiele propozycji, które wspomogą organizm, dostarczając mu cennych składników odżywczych.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Układ odpornościowy jest niczym dobrze zorganizowana maszyna, która chroni nas przed szkodliwymi patogenami. Jego sprawne działanie doceniamy zwłaszcza w tych okresach, gdy częściej pojawiają się rozmaite infekcje. Należy pamiętać, iż naszą odporność budujemy latami i niezwykle ważna jest tu systematyczność. W dużej mierze dotyczy to naszego stylu odżywiania się, ponieważ wiele składników odżywczych ma działanie immunostymulujące. Na jakie składniki należy zwracać uwagę? Ogromną rolę odgrywają witaminy, takie jak A, C, z grupy B; składniki mineralne (selen, cynk); kwasy Omega 3. Nie powinno ich zabraknąć w naszym codziennym menu.
Produkty Sante pomagają w odpowiednim zbilansowaniu diety, bogatej w ważne składniki odżywcze. Są przy tym smaczne i dają mnóstwo możliwości kulinarnego wykorzystania.
Na śniadanie
Dzień najlepiej zacząć od pełnowartościowego śniadania, które często jest nazywane najważniejszym posiłkiem dnia. Świetnym pomysłem na szybki, a zarazem pożywny posiłek są granole, podane z mlekiem, jogurtem czy napojem roślinnym (np. Sante Organic migdałowym). Sante Granola z granatem to wypiekane pełnoziarniste płatki owsiane z dodatkiem granatu i suszonej żurawiny. Zawiera 4 składniki mineralne, w tym ważny dla układu odpornościowego cynk, jak również fosfor, magnez i żelazo. Granola jest ponadto naturalnym źródłem tiaminy i kwasu foliowego. Wyróżnia ją wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Świetnym pomysłem będzie dodanie do niej owoców cytrusowych - dzięki temu poranny posiłek będzie bogatszy w witaminy.
Sięgnij po super-żywność
Sante Skarby Ziemi - to produkty z kategorii tzw. superfoods - czyli o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Miano „super-żywności" zyskały dzięki bogactwu antyoksydantów, witamin, minerałów, białka i błonnika:
• Sante Jagody Goji - jagody goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców. Odznaczają się wysoką zawartością witamin A, E i C, jak również błonnika. Są źródłem wartościowego białka i żelaza. Można je stosować jako dodatek do deserów, zup, ryżu czy koktajli.
• Sante Len mielony złoty - najwyższej jakości odtłuszczone i zmielone nasiona lnu złotego, czyli najszlachetniejszej odmiany lnu. Jest doceniany ze względu na wysokie walory odżywcze: zawartość błonnika, białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Len mielony złoty Sante, dzięki zmieleniu i odtłuszczeniu ziaren, odznacza się znakomitą przyswajalnością. Można go stosować w formie kleiku, dodawać do zup, płatków śniadaniowych, jogurtów, kefirów czy sałatek.
• Sante Quinoa - czyli komosa ryżowa, o wysokiej wartości odżywczej. Wyróżnia się wysoką zawartością błonnika, tiaminy, witaminy B6, kwasu foliowego oraz minerałów: fosforu, magnezu, żelaza, cynku. Jest również źródłem witaminy B2 oraz niacyny. Smaczna, sycąca i pożywna, może być zamiennikiem ziemniaków, kaszy, ryżu czy makaronu.
Bakalie - na przekąskę i do posiłków!
Bakalie to nie tylko smakowita przekąska i dodatek do wielu potraw, ale też skarbnica cennych składników odżywczych. W linii Sante Bakalie znaleźć można szeroki wybór orzechów, które zawierają m.in. selen. Niedobór selenu to istotny czynnik, który może negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu odpornościowego. Źródłem selenu są m.in. orzechy nerkowca - jedne z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych odżywczo bakalii. Z kolei suszona żurawina zawiera witaminy (A, E, C, z grupy B) i składniki mineralne (m.in. magnez, żelazo, potas). Stanowi naturalne źródło błonnika. Sante Żurawina jest doskonała jako przekąska oraz idealny dodatek do rozgrzewającej, aromatycznej herbaty.
Dobre źródła białka
W odpowiednio zbilansowanej diecie nie może zabraknąć dobrych źródeł białka. Białko pochodzenia roślinnego znajdziemy m.in. w pasztetach wegańskich Lovege. Pasztet Lovege z fasolą i pestkami dyni nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Dostarcza błonnika, kwasu foliowego, potasu, fosforu, żelaza i manganu. Wyjątkowy smak zawdzięcza najwyższej jakości składnikom w 100% pochodzenia naturalnego, unikalnej recepturze wzbogaconej o kurkumę.
Warto pamiętać, że zły stan odżywienia może zwiększać ryzyko pojawienia się i ciężkiego przebiegu infekcji, a także wydłużać czas powrotu do zdrowia. Stosowanie zbilansowanej diety, w połączeniu ze zdrowym trybem życia z pewnością przyniesie pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Nadesłał:
milkas
|
Komentarze (1)
Ja na wzmocnienie odporności lubię rodzinnie korzystać z syropu Alpikol z ekstraktu z czarnego bzu :)