Gospodarka » Żywność

„Wychowanie przez teatr” w Pobiedziskach Letnisku

Tej wiosny pracownicy Kompanii Piwowarskiej w ramach programu wolontariatu „Ekipa nie tylko od święta” zaangażowali się w projekt pomocy grupie teatralnej Anioły z III klasy z Zespołu Szkół w Pobiedziskach Letnisku.

Kompania Piwowarska od wielu lat zachęca swoich pracowników do działań na rzecz społeczności lokalnych, m.in. poprzez program wolontariatu „Ekipa nie tylko od święta”, który umożliwia realizację pomysłów pomocy potrzebującym. Wiosną tego roku wolontariusze z KP pozostawili swój trwały ślad w postaci 10 projektów zrealizowanych w całej Polsce.

Wychowanie przez teatr

Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Pobiedziskach Letnisku realizuje rozmaite przedsięwzięcia o charakterze kulturalnym, dobroczynnym, patriotycznym czy edukacyjnym. Do tej pory placówka dwukrotnie angażowała się w projekty wolontariatu pracowniczego KP, jednak nigdy nie korzystała z dofinansowania ze strony firmy. W tym roku wolontariusze Kompanii Piwowarskiej w ramach projektu „Wychowanie przez teatr” postanowili pomóc samej szkole, a dokładniej – wesprzeć małych aktorów w rozwijaniu ich telantów i zainteresowań.

Anioły z III klasy to grupa uzdolnionych uczniów, których pasją do teatru zaraziła pani Halina Czajka, prowadząca działania teatralne w edukacji wczesnoszkolnej. W ubiegłym roku dzieci przygotowały przedstawienie „Dziadek do orzechów” – występ ten pozwolił im zakwalifikować się do VII Konfrontacji Teatrów Dziecięcych i Młodzieżowych „Dzień Dobry Sztuko”. Podczas finału 19 kwietnia br. Anioły zaprezentowały spektakl „Rzepka”, który swoją premierę miał na początku tego roku z okazji Dnia Babci i Dziadka. Z konkursu dzieci przywiozły nie tylko nagrodę główną w swojej kategorii wiekowej – statuetkę Wojciecha, ale także kolorowe reflektory do oświetlenia szkolnej sceny.

Profesjonalna scena dla utalentowanych dzieci

W ramach projektu wolontariusze KP wspólnie ze szkołą zatroszczyli się o nowe wyposażenie sceny i całej auli szkolnej. W ubiegłym roku z funduszy szkoły zakupione zostało nagłośnienie, zaś ostatnio na scenie zainstalowano ekran do projekcji filmów (I nagroda dla uczniów gimnazjum w ogólnopolskim pikniku ekologicznym). Kompania Piwowarska sfinansowała rozsuwaną kurtynę, rolety na okna, tak aby przedstawienia czy projekcje mogły bez przeszkód odbywać się nawet w słoneczny dzień, a także – wraz ze szkołą – nową podłogę sceny.

Talent i entuzjazm tych dzieci zasługują na nagrodę w postaci możliwie najlepiej wyposażonej sceny i auli. Trzeba pamiętać, że one same – zdobywając nagrodę w konkursie wojewódzkim – wniosły duży wkład w remont sali. Profesjonalna scena pozwoli im obcować ze sztuką, rozwijać się i odkrywać swoje talenty. Jednak zajęcia teatralne mają jeszcze jeden, bardzo ważny wymiar – dzięki nim uczniowie przełamują nieśmiałość, są zauważani i doceniani, a to ma ogromne znaczenie – powiedziała inicjatorka projektu Magdalena Lewandowska, operator bazy danych w dziale kadr Kompanii Piwowarskiej, w imieniu kilkuosobowej ekipy wolontariuszy.

Anioły dają radość

Remont auli to nie koniec zaangażowania Kompanii Piwoarskiej w Zespole Szkół. Anioły z III klasy postanowiły sprawić radość podopiecznym Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej z Pobiedzisk i specjalnie dla nich wystawić nagrodzoną „Rzepkę”. 22 czerwca dzieci mogły podziwiać przedstawienie, a po nim gospodarze impezy zaprosili gości do wspólnej zabawy integracyjnej. Była „meksykańska fala”, śpiewy przy dźwiękach gitary, zabawy z chustą Klanza i piłką, prace plastyczne. Gościem specjalnym imprezy była córka znanej pisarki Małgorzaty Musierowicz, także autorka książek dla dzieci – Emilia Kiereś, która wręczała małym aktorom pamiątkowe dyplomy przygotowane przez kompanijną Ekipę. Dzieci odwdzięczyły się wolontariuszom, czytając własnoręcznie napisane listy z podziękowaniami, które przekazały im na pamiątkę. Spotkanie zakończyło się wspólnym wykonaniemwww.kp.pl

Małgorzata Walędzińska-Półtorak

SD Manager

malgorzata.waledzinska-poltorak@kp.sabmiller.com

ul. Mikołowska 5, 43-100 Tychy

tel. +48 32 32 78 415

tel. kom. +48 601 590 618

fax +48 32 32 78 418

www.kp.p

Kompania Piwowarska S. A.