Rozrywka i wypoczynek » Hobby

Wyczarowane z czekolady

Wyczarowane z czekolady
Zobacz więcej zdjęć »
Czekolada, od kiedy tylko po raz pierwszy pojawiła się na europejskich stołach, cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Spowodowane jest to przede wszystkim wyjątkowymi walorami smakowymi, jednak warto dodać, że czekolada jest także silnym afrodyzjakiem.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 Stanowi więc tym samym niemalże niezbędny składnik każdego przyjęcia, rodzinnej uroczystości czy randki we dwoje. Niesamowite przekąski z czekoladąwyczarować może każdy we własnym domu, a w przypadku wielu z nich nie potrzeba nawet szczególnych kulinarnych umiejętności. 


Blok czekoladowy

Jedną z najprostszych przekąsek, które można zrobić z czekolady jest blok czekoladowy. Jest to przysmak z dzieciństwa, który modyfikować można według własnych kubków smakowych. W podstawowym przepisie należy wymieszać ze sobą pokruszone herbatniki i orzechy razem z pełnym mlekiem w proszku, a następnie wymieszać tę suchą masę z rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wystarczy przełożyć całość do formy, wstawić do lodówki aż stężeje i kroić na kawałki wybranego rozmiaru. Jednak blok czekoladowy uzupełnić można także innymi składnikami. Prócz orzechów i herbatnikó dodać możemy wiórki kokosowe, rodzynki, daktyle i inne suszone owoce.


Polewa idealna

Czekolada wręcz idealnie nadaje się na połowę, zarówno do ciast, muffinek, jak i wielu innych słodkich potraw. Jednak jako polewę można ją także wykorzystać w o wiele prostszy sposób. Wystarczy sięgnąć po ulubione owoce, które obtoczyć należy w płynnej czekoladzie, a następnie po prostu poczekać aż zastygnie. Idealnie do tego celu nadają się banany, truskawki, pomarańcze oraz jabłka. Jeśli posiadamy specjalny zestaw do foundee, możemy po prostu go użyć, układając owoce lub wafle do moczenia na tacy obok. 


Nie zapominajmy również, że czekolada stanowić może doskonały dodatek do lodów, deserów, ciast, owocowych galaretek oraz bitej śmietany.


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Serwis kulinarny
http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »