Firma » Tax

Wydatki na gadżety z logo firmy mogą być kosztem

Przekazanie kontrahentom gadżetów z logo firmy stanowi działania w ramach reklamy, dlatego związane z tym wydatki mogą zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów, uznał Lubelski Urząd Skarbowy.

Reprezentacją są takie działania, które polegają na kontaktach oficjalnych i handlowych z innymi podmiotami, związane zwłaszcza z przyjmowaniem i utrzymywaniem delegacji lub kontrahentów, uczestnictwem w przyjęciach związanych z pobytem tych podmiotów, zakupy kwiatów i upominków wręczanych z okazji uroczystości itp. Reklama natomiast to działanie celowo kształtujące popyt na dane towary lub usługi poprzez rozpowszechnianie wiedzy o ich celach i przeznaczeniu mające na celu zachęcanie potencjalnych nabywców do zakupu produktu lub usługi danego podmiotu. Zdaniem Lubelskiego Urzędu Skarbowego działania polegające na przekazaniu kontrahentom gadżetów z logo firmy nie stanowią reprezentacji ale działania związane są z prowadzoną działalnością polegającą na dystrybucji produktów, a ich celem jest zachęcanie potencjalnych nabywców do zakupu oferowanych towarów.

sp